I Sverige äter vi mer kött än vad planeten tål. Men olika sorters kött påverkar klimatet olika mycket. En ny guide från Världnaturfonden WWF har sammanställt det kött som du ska äta om du vill spara på planeten.

Vi svenskar gillar kött. I genomsnitt äter den genomsnittlige svensken 87,3 kilo kött per person och år. Vi äter mindre kött totalt än EU-genomsnittet men mer nötkött, enligt siffror från Jordbruksverket. Siffran för 2015 är ungefär lika hög som för 2014, men tittar man tillbaka i tiden har den svenska köttkonsumtionen nästan fördubblats sedan 1970-talet.

► LÄS MER: Experten reder ut: Lika mycket protein i bönor och kött
Men allt kött påverkar inte klimatet lika mycket, och i en ny guide från Världsnaturfonden WWF samlas rekommendationer för vilket kött du ska äta om du vill spara lite extra på planeten.

Råden är klara. Vill du spara på planeten ska du satsa på protein från växtriket, Krav-märkt kött och kött från Sverige. Mindre bra är kött som inte är från Sverige, oavsett om det är ekologiskt eller inte. Köttet du absolut ska undvika är icke-ekologiskt kött som inte är från Sverige, som till exempel danskt griskött och kycklingkött från övriga EU och Asien.

Råden innefattar också ägg och ost. Köper du svenska ägg och svensk ost är du säkert ute, men enligt WWF bör du absolut undvika ost från Danmark och Tyskland.

► LÄS MER: WHO efter köttlarmet: Ni kan fortsätta äta kött

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset