Femte ”X-men”-filmen börjar i 1940-talets Polen och går sedan vidare in i 60-talet. ”X-men: First class” är snygg och fokuserad men filmen kan kännas en aning utdragen, skriver C-G Karlsson.

Sedan ”Star wars: Episod I – Det mörka hotet” drog igång prequeltrenden har det varit mer regel än undantag för Hollywoods franchiseserier att ta med oss bakåt till ursprunget.

Filmserierna om Batman, Terminator, Indiana Jones, Star Trek, James Bond har alla hakat på. Och nu  även X-men. Förvisso berättade redan förra filmen, ”X-men origins: Wolverine” om titelfigurens tidigare bravader, men här får vi se även de andra mutanthjältarna som barn och ungdomar.

Anslaget är 1940-talets Polen där mutantpojken Erik (som senare blir den bittre Magneto) har ett traumatiskt möte med en nazidoktor (Kevin Bacon) fast besluten att utnyttja och förädla Eriks unika förmågor. Men större delen av filmen utspelas under det kalla krigets tidiga 1960-tal, när Bacons doktor – som själv visar sig vara en ond mutant – hetsar ryssar och amerikaner mot varandra utanför Kuba. Det är alltså Kubakrisen som här får en ny twist, när de goda mutanterna försöker rädda världen från kärnvapenkrig. De leds av en ung Charles Xavier(James McAvoy) som här får bistånd av sin blivande fiende Erik Lehnsherr (Michael Fassbender).

Första X-men-filmen var småspännande och bitvis gripande i sin skildring av mutanternas utanförskap medan uppföljarna gått vilse i förvirrande intriger. Den här, femte upplagan, känns mer fokuserad och i synnerhet Erik blir en ganska sammansatt och intressant figur, dess-utom väl fångad av mångsidige Fassbender. Roligt också att återse Jennifer Lawrence som var så lysande i ”Winter’s bone” även om rollen som den identitetsförvirrade mutanten Raven hör till en lättare viktklass. Filmens actionscener är okej utan att vara hisnande och känns ibland lite utdragna, vilket gäller hela anrättningen. Snygg är den dock, särskilt de 007-inspirerade miljöerna på skurken Kevin Bacons yacht.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset