Med en liten projektor kan du förvandla golv, bord och väggar till pekskärmar. Framtidstekniken från film- och tv-världen har blivit verklighet. Metro har testat nya prylen Xperia Touch.

Vad är Xperia Touch?

Det är en liten projektor från Sony, som inte bara projicerar en bild, utan även låter dig styra bilden, precis som på en pekskärm. Den kör Android, som mobilen eller surfplattan, så samma appar som finns där, finns även här.

LÄS MER: Test: Oneplus 5 utmanar Iphone för halva priset

Wow, men hur fungerar det egentligen?

Genom en kombination av infrarött ljus och en kamera som tar 60 bilder per sekund känner Xperia Touch av var du placerar fingrarna, och den har även stöd för multitouch så att flera personer kan spela mot varandra.

Men detta är ju som något ur ”Minority Report” eller ”insert valfri science fiction-film”?

Ja, det känns verkligen som att leka med en produkt från framtiden. Wow-faktorn är hög, vilket märks på alla kollegor som vanligtvis sitter på behörigt avstånd på sina platser men som nu lite försiktigt närmar sig för att ta en bild.

Men vänta lite, vad ska den vara till för egentligen?

Måste det alltid finnas ett tydligt användningsområde? Kan en häftig pryl inte bara får vara en häftig pryl? Inte? Okej, men Sony räknar i alla fall inte med att gemene man (eller kvinna) ska springa ut och köpa sig en Xperia Touch, om inte annat är den på tok för dyr för det. Den kostar 15 000 kronor.

LÄS MER: Test: Ipad Pro – därför kan surfplattan ersätta din bärbara dator

Med Xperia Touch förvandlar du vilken yta som helst till en pekskärm, och utmanar med fördel dina kollegor i lufthockey.
Bild: Simon Krona.

Oj, 15 000 kronor låter väldigt dyrt?

Som sagt, detta är snarare en produkt för företag som vill visa upp något häftigt, för butiker som vill vara lite balla, eller för någon som kommer på någon riktigt bra användning för den.

LÄS MER: Samsung Galaxy S8 vs Iphone 7 – vilken är bäst?

Är den häftig då?

Första reaktionen är att vilja spela spel, det passar Xperia Touch väldigt bra för. Men som spelmaskin har den också vissa brister. Den lilla fördröjning som finns i gränssnittet känns av direkt i en snabb omgång lufthockey. När jag testar att spela piano blir fördröjningen också påtaglig.

Möjligtvis kan detta bli något bättre med en mjukvaruuppdatering, men troligtvis måste framtida generationer av projektorn släppas innan det blir helt perfekt.

I en mening?

Science fiction-teknik på riktigt som snarare visar hur framtiden kan se ut än tar oss dit redan i dag.

LÄS MER: Analys: VR-tekniken är fantastisk – men har en lång bit kvar

Topp & stopp!

Metro gillar. Att det ändå fungerar så bra. Den lilla fördröjning som märks tydligt i snabba spel stör inte alls från upplevelsen att pektekniken faktiskt fungerar riktigt bra i menyer och vid normal användning.

Metro ogillar. Att tekniken inte riktigt är där ännu. Sony tror som sagt inte att vanliga konsumenter kommer kasta sig över Xperia Touch, men om några år ska det bli spännande att se hur den här tekniken har utvecklats.

In i minsta detalj

Sony Xperia Touch

Mått. 69 x 134 x 143 mm.

Vikt. 932 gram.

Kamera. 13 megapixel.

Batteri. Ungefär en timme utan strömadapter.

Ingångar. Usb-c och micro HDMI.

Maximal storlek. Projicerar från 23 tum upp till 80 tum, men då fungerar inte pekskärmsgränssnittet.

Operativsystem. Android N.

Upplösning. 1366 x 768 pixlar.

Källa. Laserdiod.

Ljusstyrka. 100 lumen.

Pris. 15 000 kronor.

 

Betyg. 3 av 5 glober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset