Metro Esport mötte streamern och CS-profilen Yacine "Yzn" Laghmari som berättade om styrkan i esporten och om projektet Min Nya Vän som i år gjort det möjligt för 20 nyanlända att besöka Dreamhack.

Min Nya Vän ger 20 nyanlända möjlighet att resa till Dreamhack för att utforska gaming- och esportvärlden och verka för ett mer integrerat samhälle. Projektet är ett samarbete mellan Individuell människohjälp och SJ och med på ett hörn finns även den kände streamern och cs-profilen Yacine ”yzn” Laghmari.

Hans engagemang kommer bland annat från att hans flickväns mamma tar hand om en nyanländ kille från Afghanistan och att Laghmari på så vis har fått upp ögonen för svårigheterna som ofta uppstår.

– Jag ser hur väldigt fina människor det är som inte vill någonting ont men som många gånger i media blanda annat kan få en felaktig bild av sig. Jag känner att jag har lite av en plikt att göra rätt för mig, säger han.

MISSA INTE: Spana in de bortklippta scenerna från Esport-tv

Från början hade Yacine ”yzn” Laghmari inte tänkt att åka till årets Dreamhack, men projektet fick honom att ändra sig. Att använda gaming och esport som ett sätt att integrera är också något som han tycker passar som handen i handsken.

– Det passar in helt perfekt. Det som gör esporten så fantastisk som den faktisk är – att alla människor har en plats där. Det spelar ingen roll om man är man eller kvinna, gammal eller ung, tjock eller smal. Alla har en plats i esporten. Det enda du behöver är en dator och lite internet för att träffa nya människor, komma in i språket och hitta vänner, säger den populäre streamern.

LÄS MER: Häng med på rundvandring på årets Dreamhack Winter

Hamid Bakhtari, längst till höger, spelade Overwatch för första gången.

Spelintresserade Hamid Bakhtari är en av de nyanlända som är på Dreamhack med projektet Min Nya Vän.

– Det är första gången jag är här. Jag ska titta på datorspel och spela lite, säger Hamid Bakhtari.

Tillsammans med några kompisar i projektet har han bland annat hunnit testat att spela en match Overwatch mot andra besökare. Matchen slutade i förlust, men Hamid lät sig inte nedslås.

– Det var jätteroligt, men det var min första gång så jag kunde inte riktigt spela. Men jag försökte, säger han och skrattar.

LÄS MER: Female Legends växer så det knakar – dubblar antalet platser

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset