Jakob "YamatoCannon" Mebdi får lämna sin position som huvudtränare för Splyce
Jakob "YamatoCannon" Mebdi får lämna sin position som huvudtränare för Splyce

Han ledde League of legends-laget Splyce till Worlds. Men efter en tuff split får 21-årige svensken Jakob ”YamatoCannon” Mebdi lämna organisationen. 

I måndags meddelade Splyce delägare Marty ”LazerChicken” Strenczewilk förändringar i organisationens League of legends-stall, via en video på Youtube. Förändringarna innebär att den svenska Jakob ”YamatoCannon” Mebdi får lämna sin plats som huvudtränare.

– Båda parter känner att det är bättre så här. Jag tror inte att någon kände att det fungerade. Vi känner att vi behöver en nystart. Jag växte inte mer som coach. Mitt mål har varit och är att bli den bästa coachen i världen. Jag känner att det finns saker jag kan förbättra. Både jag och laget tyckte att det här var det bästa sättet, säger Mebdi till Metro.

LÄS MER: HeatoN: Närmast tjänstefel av Riksidrottsförbundet

Beslutet kommer efter en tuff tid för Splyce som kom in i 2017 med höga förhoppningar och förväntningar efter lagets oväntade succékval som ledde fram till spel i den gigantiska League of legends-turneringen Worlds förra året.

– Det har varit en svårt split för oss. En seg start och det är svårt att sätta fingret på exakt varför, säger Jakob ”YamatoCannon” Mebdi.

När det gäller vad som till slut fick bägaren att rinna över vill Mebdi inte gå in på detaljer. Men han medger att det fanns en del meningsskiljaktigheter.

– Det handlar om motivationsfrågor och att alla kommer in och känner att de vill arbeta och vill jobba hårt. Jag känner att jag behöver någonting nytt för att kunna prestera och bli bättre.

Vad som kommer hända nu har svensken inte hunnit fundera så mycket på. Förslag, idéer och erbjudanden har kommit från flera håll.

LÄS MER: Datorspel gör barn lyckliga – men bara i lagom dos

– Jag har inte bestämt mig för någonting. Det har inte riktigt slagit mig att det här har hänt än. Jag vet inte om jag ska tillbaka till Sverige och plugga igen eller om jag ska öppna en kiosk.

Trots det bittra brottet med Splyce ser han tillbaka på tiden med laget som en fantastisk tid. Saknaden efter de forna lagkamraterna kommer bli stor.

– Jag kommer sakna de där jävlarna. Det är bittert. Den här rutinen man har skapat i relationerna till alla spelare kommer jag sakna. Och jag hoppas att de ser tillbaka på samma sätt – att vi har vuxit tillsammans. Jag är glad att jag kan fortsätta följa dem från sidolinjen.

Föga förvånande är det just ett minne som för alltid kommer finnas kvar.

– Stunden då vi kvalade till Worlds. Som coach har man alltid en idé om hur saker ska fungera i ett lag. Hur spelare kommunicerar och vad de ska göra under spelets gång. Vissa tycker att det är jobbigt att spela en femte match som det blev mot Unicorns of Love. Men jag pushade på grabbarna. Det är sällan allt är perfekt, men i den matchen var allt perfekt. I den stunden föll allt på plats. Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka.

LÄS MER: E-sportstjärnorna ”Ostkaka” och ”Loda”: Så valde vi nickname

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset