Den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad, här under ett besök i Sverige, får tillsammans med Lamiya Aji Bashar Sacharovpriset. Arkivbild.
Den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad, här under ett besök i Sverige, får tillsammans med Lamiya Aji Bashar Sacharovpriset. Arkivbild.

Två av offren för terrorrörelsen IS hedras när EU-parlamentet delar ut sitt finaste människorättspris till yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.

– Vi visar att deras kamp inte har varit förgäves och att vi är redo att hjälpa dem i kampen mot brutaliteten och vedermödorna som så många fortfarande utsätts för av den så kallade Islamiska staten, sade EU-parlamentets talman Martin Schulz när han berättade vem som får årets Sacharovpris för tankefrihet.

"Detta är ett erkännande för de över 6 000 yazidiska kvinnor som utsatts för IS skoningslösa ondska", skrev i sin tur svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) i en kommentar.

Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar har båda under de senaste åren vittnat om de sexuella övergrepp som de har utsatts för av IS sedan deras hemtrakt intagits av terrorrörelsen.

– Jag gör det här nu inte bara för yazidiska kvinnor och flickor utan för kvinnor och flickor i alla länder såsom Syrien, Jag hoppas att vi tillsammans kan besegra IS, sade Murad till TT under ett Sverigebesök i våras.

Utöver Murad och Aji Bashar var även den krimtatariske förre talmannen Mustafa Dzjemilev och den turkiske journalisten Can Dündar nominerade till årets Sacharovpris.

Själva prisutdelningen sker i december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset