Polisen utför gränskontroll vid Hyllie station i Malmö. Arkivbild.
Polisen utför gränskontroll vid Hyllie station i Malmö. Arkivbild.

Gränskontrollerna är otydliga och underlaget för att förlänga dem är för dåligt, anser Riksrevisionen i en ny granskning.Men inrikesminister Anders Ygeman slår ifrån sig kritiken.– Kontrollerna lever upp till kraven och fyller sina syften, säger han.

Förra veckan beslutade regeringen att förlänga gränskontrollerna i tre månader. Men nu anser Riksrevisionen att det finns för dåligt underlag för beslutet. Enligt granskningen har inte regeringen tillräcklig information för att bedöma om kontrollerna fortfarande behövs.

Samtidigt anser Riksrevisionen att kontrollerna i stort varit för otydliga. Hotbilden mot säkerheten och den allmänna ordningen var för vagt formulerad när kontrollerna infördes och beslutet var för otydligt i sin utformning.

Riksrevisionen anser dessutom att regeringen överlät frågan till polisen helt utan vägledning med följden att asylsökande kan ha behandlats fel av gränspolisen.

Håller inte med

Anders Ygeman (S) håller inte med om att hotbilden förra hösten var för otydlig. Han menar tvärtom att regeringen hade en klar bild av läget.

– Trots en lång rad åtgärder nådde vi en gräns för de samhällskritiska funktionerna där det rådde ett hot mot ordning och säkerhet. Det var den bedömningen som kom in från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och från Migrationsverket, säger Ygeman till TT.

Han tycker även att Riksrevisionen har fel om att gränskontrollerna skulle vara otydliga. Ygeman menar att regeringen gjorde rätt när den överlät till polisen att bestämma hur kontrollerna skulle införas och att informationen är tillräcklig för att förlänga dem.

– Kontrollen måste förändras utifrån verkligheten. Hade vi gjort som Riksrevisionen ville hade det blivit dyrare och riskerat att bli sämre. Vi är dessutom skyldiga att varje vecka rapportera till EU-kommissionen, som delar vår uppfattning om att kontrollerna lever upp till kraven och fyller sina syften, säger han.

"Dags trappa ner"

Däremot håller Anders Ygeman delvis med om att beredskap och utbildning inom polisen kunde ha varit bättre.

– Det här måste se i ljusets av att det här var första gången som regeringen fattade beslut om gränskontroll på 20 år. Då kan man inte begära att all personal ska vara färdigutbildad vid tidpunkten man fattar beslutet.

TT: Men hur länge ska vi ha kontrollerna?

– Det är dags att börja trappa ner kontrollerna, men det måste ske på ett sådant sätt att vi aldrig kommer tillbaka till en situation som vi var i tidigare. Vi kommer att kompensera med andra åtgärder, men jag vill inte spekulera i vilka just nu.

Izabelle Nordfjell/TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S) håller inte med om Riksrevisionens kritik.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset