Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra. Arkivbild.
Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra. Arkivbild.

Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra har hållit sitt öppningsanförande i en rättegång mot henne för maktförsummelse.

Målet behandlar hennes ansvar för de rissubventioner som kritiker hävdar kostade landet flera miljarder kronor i onödan.

Subventionerna ingick i valplattformen som hjälpte Yingluck Shinawatra att bli landets ledare i och med en jordskredsseger 2011. Men politiken utlöste sedan flera månader av gatuprotester 2014, vilket ledde till att militären tog över. Bara dagar innan militären tog makten såg en domstol till att Yingluck Shinawatra förlorade sin post.

– Jag är säker på att jag i mitt anförande i dag kan göra mitt bästa för att bevisa att jag inte är skyldig, sade Yingluck Shinawatra till reportrar på plats vid Högsta domstolen norr om Bangkok.

Yingluck Shinawatra har blivit åtalad för vårdslöshet gällande hur hon ledde risprogrammet. Subventionerna var ett av de grepp som inleddes under hennes bror, Thaksin Shinawatra, premiärminister fram till en militärkupp 2006.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset