Yitbarek Tesfazgi (tvåa från vänster) och hans vänner hjälpte till med pengar under branden i Hammarstrand.
Yitbarek Tesfazgi (tvåa från vänster) och hans vänner hjälpte till med pengar under branden i Hammarstrand.

En av de största bränderna som härjar i Sverige just nu är den i Hammarstrand, Jämtland. Yitbarek Tesfazgi bor i området och bestämde sig för att hjälpa till. Nu har han, tillsammans med sina vänner, samlat in 4 160 kronor till brandbekämparna.

Över hela Sverige sluter människor samman för att hjälpa brandmännen som just nu bekämpar de över 40 bränderna som rasar i landet. Några som valt att dra sitt strå till stacken är Yitbarek Tesfazgi och några av hans vänner från hembygden.

– Vi blev jättestressade när det började brinna, alla var rädda. Jag ringde runt för att se hur läget var och på vilket sätt vi kunde hjälpa till. De som inte kan språket har svårt att hjälpa till vid branden för att man måste kommunicera på svenska, men då hittade vi ett annat alternativ, säger han till Metro. 

LÄS MER: Brandhjältarna gick före i matkön – hyllades med applåder

Samlade in pengar till mat

Yitbarek Tesfazgi kom till Sverige från Etiopien för sex år sedan. Nu bor han i Hammarstrand, där en av de största bränderna just nu härjar. När branden tog fart bestämde han sig för att hjälpa sin hembygd på det sättet han kunde.

– Vi var där på plats under måndagen och såg att många behövde hjälp med mat och vatten. Jag frågade några kompisar och andra som pratar samma språk som jag, och alla gillade förslaget om att samla in pengar till brandmän och de andra frivilliga, fortsätter han. 

LÄS MER: Pågående bränder nu större än 2014 – hela byar utryms

Samlade in över 4 000

Nu har de tillsammans fått ihop över 4 160 kronor. När pengarna var insamlade gick de ner till hembygdsföreningen i Pålgård för att se var de behövdes mest.

De som jobbar där är jättefina människor, alla som hjälper till gör ett väldigt bra jobb. Just våra insamlade pengar gick till mat och dryck som de beställde men vi betalade för. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset