Mikael Ymer förlorade mot den hårdservande kroaten Ivo Karlovic med 6–4, 4–6, 4–6 i andra omgången i Stockholm Open.
Mikael Ymer förlorade mot den hårdservande kroaten Ivo Karlovic med 6–4, 4–6, 4–6 i andra omgången i Stockholm Open.

Spelet var på nytt imponerande.Men den här gången kunde inte Mikael Ymer behålla rätt fokus – och då förlorade han.– Jag var väldigt ostabil mentalt, och det fick jag betala för, sade han efter 6–4, 4–6, 4–6 mot kroaten Ivo Karlovic.

Att Mikael Ymer var besviken efter förlusten mot Ivo Karlovic i andra omgången av Stockholm Open var inte särskilt överraskande.

Det som stack ut var i stället 18-åringens analys av matchen i Kungliga Tennishallen. Kort efteråt radade han upp punkter som måste bli bättre om framtiden som ATP-spelare ska bli ljusare.

Framför allt handlar det om returspelet och koncentrationen.

– Jag fick första set, så det var väl skönt. Sedan var jag besviken över att jag inte kunde göra det i andra set också. Jag tycker att jag kunde ha returnerat mycket bättre. Jag tog inte chansen när jag fick den, sade han.

– Det är något jag behöver träna på. Det är inte så lätt att göra det jag gjorde i förra matchen (mot Fernando Verdasco). Jag var till och med själv förvånad över hur bra jag höll det. Det är något som jag behöver jobba på, att ha det fokus jag hade då och att ha det under längre perioder.

– Nu fick jag sota för att det inte var lika stabilt.

Imponerande start

När Mikael Ymer klev in på centercourten igen hade det inte ens gått ett dygn sedan den sensationella segern mot Fernando Verdasco i första omgången.

Men någon trötthet verkade det inte vara tal om.

Som vanligt knallade 18-åringen in och hälsade på publiken i sin rosa Real Madrid-tröja.

Som vanligt i den här turneringen fortsatte han att spela bra.

Första gamet mot Ivo Karlovic vann Ymer blankt, och sedan såg han till att hålla sina servegame rakt igenom först set och vann med 6–4.

Andra förlorade svensken med 4–6.

"Upp och ner"

Trots en del bekymmer med Karlovics servar – där alla var i princip runt 200 km/h och resulterade i totalt 16 serveess – var Ymer sedan nära att få grepp om tredje set.

Då tappade han koncentrationen.

– Jag gick upp och ner. Jag var inte närvarande vid viktiga perioder och det var stor anledning till varför jag inte fick med mig mina breakbollar, sade han.

Det var så klart något som Ivo Karlovic tog vara på. 37-åringen avslutade starkt och vann sista och avgörande set med 6–4.

– Jag hade lite problem i början men till slut hittade jag rytmen igen. När jag gjorde det var nyckeln till den här matchen, sade Karlovic och hyllade sedan Mikael Ymers insats.

"Ung och snabb"

– Det var en otrolig match. Han är ung, snabb och kan göra precis vad som helst med sin backhand. Han gjorde verkligen bra ifrån sig även om man ser till taktiken. Han var bra, sade han.

Ymer:

– Det betyder mycket att höra, men det finns fortfarande ett jobb att göra. Det får jag ta tag i. Jag hade stor respekt för honom, han är en världsspelare, hans rankning (21:a i världen) talar för sig själv. Det var verkligen en ära att få spela mot honom, sade han.

Äventyret i Stockholm Open är dock inte över än.

Bröderna Elias och Mikael Ymer är vidare till semifinal i dubbel efter 6–3, 4–6, 11–9 mot Scott Lipsky, USA, och britten Colin Fleming. I nästa omgång väntar antingen svenskduon Johan Brunström och Andreas Siljeström eller Rohan Bopanna, Indien, och Treat Huey, Filippinerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset