Transfer Galaxy är som Swish för utlandsbetalningar.
Transfer Galaxy är som Swish för utlandsbetalningar.

När Yosef Mohamed försökte skicka pengar till släkten i Somalia insåg han hur förlegade tidens överföringstjänster var. Det blev början på Transfer Galaxy.

I dag har Yosef Mohamed och hans kollegor lyckats halvera priset på så kallade remitteringar – överföringar till utlandet. Ett par år tidigare hade han åkt från hemorten Vivalla till Somalia. Det var första gången sedan familjen flydde till Sverige. Då var han två år gammal.

– Jag insåg att fyra av våra kusiner gick i skolan, men två var hemma, säger han till ekonomipodden Kapitalet.

Släktingarna saknade pengar till skolgång, och Yosef och hans lillebror Ali bestämde sig för att hjälpa till.

Överföringar till utlandet hanterades vid tiden av företag som Western Union och Moneygram. Men när Yosef och Ali försökte skicka 300 dollar till Somalia, upplevde de tjänsterna som krångliga. Och dyra. Avgifterna på en överföring kunde uppgå till 15 procent.

LÄS MER: Det här gäller om du skickar iväg en felaktig betalning

Tidigt i livet hade Yosefs föräldrar flyttat honom till en skola utanför Vivalla. Miljöombytet hade fått honom att våga drömma om en ingenjörsutbildning, och om möjligheten att kunna hjälpa till och bygga upp Somalia. Han gick på KTH i Stockholm. När han många år senare träffade en kompis i kön till ett överföringskontor, på väg att skicka pengar till släkten i Somalia, insåg han att det fanns något de kunde göra.

Min kompis sa, ”varför finns inte Swish för utlandsbetalningar”, och det var då jag kände i magen, ’det måste finnas’.

Det fanns det inte, men det gör det nu. Yosef Mohamed och hans medgrundare har redan blivit erbjudna över 50 miljoner kronor för verksamheten. Men de vill hellre bygga vidare själva, och bli Vivallas största arbetsgivare.

LÄS MER: Fullt av bedragare bland ropen på Swish-hjälp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om privatekonomi