Åkesson har tappat i popularitet medan Busch Thor gått framåt.
Åkesson har tappat i popularitet medan Busch Thor gått framåt.

Väljarna har tappat förtroende för Jimmie Åkesson (SD) men fått upp ögonen för Ebba Busch Thor (KD). Det visar den senaste mätningen från Yougov.

Kristdemokraterna skulle trilla ur riksdagen om det var val i dag, det visar den senaste mätningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro.

Men för partiets ledare Ebba Busch Thor går det betydligt mycket bättre. Hon är den näst populäraste partiledaren – bara M-ledaren Ulf Kristersson är mer omtyckt av väljarna.

LÄS MER: Yougov: SD störst om det vore val i dag

I den senaste mätningen från Yougov får Busch Thor 2,92 på en femgradig skala. Kristersson landar på 3,10.

Faktum är att Alliansens ledare är de som väljarna tycker bäst om. Bakom Busch Thor finns Liberalernas partiledare Jan Björklund och centerledaren Annie Lööf plockar hem fjärde platsen.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har tidigare varit en favorit bland väljarna men nu tappar han ordentligt i popularitet. I juli fick han 2,85 på skalan – i augusti blev det bara 2,59.

Allra sämst tycker väljarna om Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin medan statsminister Stefan Löfven (S) placerar sig i mitten av listan.

 

Om undersökningen

I Yougov-undersökningen om partiledarnas popularitet får deltagarna sätta poäng från ett till fem kring hur bra de tycker om partiledarna, oavsett vilket parti deltagarna själva röstar på. Ett på skalan motsvarar ”mycket dåligt” och fem på skalan ”mycket bra”.

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 17-20 augusti 2018. Sammanlagt har 1 526 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18+. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset