V och SD kan tillsammans komma att nå över 30 procent i valet.
V och SD kan tillsammans komma att nå över 30 procent i valet.

Väljarna dras mot partierna på ytterkanterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att bli partierna som ökar mest i valet i september, enligt nya siffror från Yougov som tagits fram på uppdrag av Metro.

Jämfört med valet år 2014, visar Yougov-mätningen en ökning med 12,8 procentenheter för Sverigedemokraterna, respektive 4,1 procentenheter för Vänsterpartiet.

LÄS MER: Jonas Sjöstedt: Sverige håller på att dra isär

Marja Lemne som är doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola, tror att resultatet kan bero på ett missnöje med den sittande regeringen.

– Alla som är besvikna på regeringen går förmodligen inte från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Det är väl det som förklarar även Vänsterpartiets framgång, säger hon.

Förändringen i opinionsstödet är inte statistiskt säkerställt sedan mätningen i juni. Men skulle valresultatet spegla mätningen, blir det Vänsterpartiets bästa valresultat sedan riksdagsvalet år 1998.

För Sverigedemokraterna, skulle mätningen betyda att partiet uppnår en fjärdedel av rösterna i nästa val.

LÄS MER: Jimmie Åkesson (SD): NMR är fega töntar

Sören Holmberg som är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kommenterar också de två partiernas ökning.

– Resultaten i denna mätning och i andra antyder att de två ytterpartierna V och SD kan komma att tillsammans nå klart över 30 procent i valet, säger han.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset