V och SD kan tillsammans komma att nå över 30 procent i valet.
V och SD kan tillsammans komma att nå över 30 procent i valet.

Väljarna dras mot partierna på ytterkanterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att bli partierna som ökar mest i valet i september, enligt nya siffror från Yougov som tagits fram på uppdrag av Metro.

Jämfört med valet år 2014, visar Yougov-mätningen en ökning med 12,8 procentenheter för Sverigedemokraterna, respektive 4,1 procentenheter för Vänsterpartiet.

LÄS MER: Jonas Sjöstedt: Sverige håller på att dra isär

Marja Lemne som är doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola, tror att resultatet kan bero på ett missnöje med den sittande regeringen.

– Alla som är besvikna på regeringen går förmodligen inte från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Det är väl det som förklarar även Vänsterpartiets framgång, säger hon.

Förändringen i opinionsstödet är inte statistiskt säkerställt sedan mätningen i juni. Men skulle valresultatet spegla mätningen, blir det Vänsterpartiets bästa valresultat sedan riksdagsvalet år 1998.

För Sverigedemokraterna, skulle mätningen betyda att partiet uppnår en fjärdedel av rösterna i nästa val.

LÄS MER: Jimmie Åkesson (SD): NMR är fega töntar

Sören Holmberg som är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kommenterar också de två partiernas ökning.

– Resultaten i denna mätning och i andra antyder att de två ytterpartierna V och SD kan komma att tillsammans nå klart över 30 procent i valet, säger han.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset