Lagen har uppkallats efter den diskussion som förts om huruvida smycken har affektionsvärde för bäraren.
Lagen har uppkallats efter den diskussion som förts om huruvida smycken har affektionsvärde för bäraren.

Drygt 40 procent av svenskarna skulle stödja en liknande lag som den hårt kritiserade danska "smyckeslagen" för asylsökande, enligt en Yougov-undersökning.

Så här tycker svenskarna om den kritiserade danska "smyckeslagen", enligt opinionsinstitutet Yougov:s Eurotrack-undersökning:

41 procent av de drygt tusen tillfrågade skulle stödja en liknande lag i Sverige. 44 procent är däremot helt emot och 10 procent är vare sig för eller emot.

►LÄS MER: Fläsktvång väcker debatt i Danmark


I den internationella undersökningen så stod svenskarna för den största andelen i kategorin "starkt emot" – 30 procent vill verkligen inte se någon sådan lagstiftning jämfört med exempelvis 5 procent av de tyska svararna och 8 procent av britterna. 

Målet med den nya strängare asyllagstiftningen i Danmark var enligt statsminister Lars Løkke Rasmussen att "se till att Danmark inte framstår som onödigt attraktivt".

►LÄS MER: Danska smyckesförslaget klubbat


Den omfattar bland annat åtstramade asylregler, begränsade uppehållstillstånd, längre väntetid innan familjer kan återförenas, skärpta krav för att uppnå permanent uppehållstillstånd och att flyktingar som kan ska bekosta sitt eget uppehälle. Till detta ändamål ska flyktingars ägodelar kunna konfiskeras, med undantag för tillgångar upp till 10 000 danska kronor och föremål med affektionsvärde, till exempel en vigselring.

►LÄS MER: Jimmie Åkessons hyllning till danska ”smyckeslagen”: ”Ett föredöme”

Landet har fått internationell kritik och bland annat har Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN, uttryckt besvikelse, samtidigt som andra länder har liknande lagar sedan tidigare. I torsdags meddelade Tysklands regering att man kommit överens om att skärpa sina asylregler.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset