Gustav Kasselstrand är tongivande i det nystartade partiet Alternativ för Sverige.
Gustav Kasselstrand är tongivande i det nystartade partiet Alternativ för Sverige.

Det nystartade partiet Alternativ för Sverige når nästan två procent i den senaste opinionsundersökningen från Yougov. Detta trots att partiet bara funnits i några veckor.

För drygt två veckor sedan lanserades det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Partiet består av avhoppade Sverigedemokrater med den tidigare SDU-toppen Gustav Kasselstrand i spetsen.

Partiet har redan börjat få stöd i opinionen, enligt den senaste opinionsundersökningen från Yougov, som görs på uppdrag av Metro.

Sedan undersökningen i februari har stödet för partierna i kategorin ”övrigt” ökat från 2,4 procent till 4,1 procent. Ökningen består till stor del av personer som säger sig stödja det nystartade partiet Alternativ för Sverige.

När ett parti nått minst två procent under tre undersökningar i rad börjar Yougov särredovisa partiets siffror. Något som partiet Alternativ för Sverige alltså inte nått upp till än.

– De är inte uppe i två procent. Men de är ganska nära i den här mätningen. De är ju helt nya. Vi måste se lite fler mätningar innan vi kan säga mer, säger Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov.

LÄS MER: Väljarna: Det oroar vi oss över inför valrörelsen

Statsvetarna Ann-Cathrine Jungar och Sören Holmberg. Foto: Pressbild.

Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerpopulistiska partier vid Södertörn högskola, tror att det faktum att Alternativ för Sverige synts mycket i media de senaste veckorna kan ha bidragit till att partiet börjat få ett väljarstöd.

Hon beskriver partiet som en mer extrem variant av Sverigedemokraterna, med en mer restriktiv flyktingpolitik, stort fokus på lag- och ordning, försvar, utträde ur EU och en tydlig populistisk profil.

Men Ann-Cathrine Jungar bedömer inte att partiet har någon chans att utmana de etablerade partierna i höstens riksdagsval.

– Jag har svårt att se det. Anledningen till att Sverigedemokraterna har kunnat växa är att de har modererat sin profil och rensat ut extrema individer och grupper. Alternativ för Sverige består av de extrema grupperna. Jag tror att den potentiella väljarbasen är marginell, säger hon.

Inga andra förändringar på partinivå är statistiskt säkerställa i den nya opinionsundersökningen.

Socialdemokraterna är största parti med 24,0 procent, följt av Sverigedemokraterna på 22,4 procent och Moderaterna på 18,8 procent.

Jämfört med några månader tillbaka har stödet för Moderaterna minskat, från 22,7 procent i december.

– Moderaternas satsning på att ta tillbaka väljare från SD genom att tuffa till sin flyktingpolitik är på väg att misslyckas. Nu tappar M istället väljare till SD, kommentarer Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Av partierna som ligger runt fyraprocentsspärren hamnar Kristdemokraterna (3,6 procent) och Feministiskt initiativ (2,5 procent) under spärren i den här mätningen. Liberalerna (4,7 procent) och Miljöpartiet (4,0 procent) ligger ovanför fyraprocentsspärren.

Sjukvård är fortsatt den fråga som väljarna tycker är viktigast just nu, följt av flykting- och invandringspolitik och kriminalitet.

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-19 mars 2018. Sammanlagt har 1 516 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 140 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

LÄS MER: 13 röster: De kommer styra landet efter valet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset