Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S).
Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S).

De rödgröna har en knapp majoritet, men läget mellan blocken är fortsatt jämnt. Det visar valårets första opinionsundersökningen från Yougov på uppdrag av Metro.

I Metro/Yougovs första opinionsmätning för året skrapar allianspartierna tillsammans ihop 36,3 procent, jämfört med de rödgröna som får 38,5 procent. Sverigedemokraterna ligger på 20,5 procent.

I mätningen hamnar både Liberalerna (3,8 procent) och Kristdemokraterna (2,5 procent) under fyraprocentsspärren. Det är första gången Liberalerna hamnar utanför fyraprocentsspärren i en Yougov-mätning sedan i juli 2016.

Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, reagerar på Liberalernas dåliga opinionssiffror.

– Liberalerna är ganska utslätade i dag när alla är mer eller mindre liberala. Partiet har även förlorat skolfrågan. Men Alliansen har inte råd med att både Kristdemokraterna och Liberalerna ligger inom skotthåll för fyraprocentsspärren, säger han.

Inga av partierna har en signifikant ändring när det gäller partisympati sedan förra mätningen i december 2017. Men om man jämför med för ett år sedan, i januari 2017, har det skett en tydlig och säkerställd förändring i partisympatier hos två partier.

Det ena är Sverigedemokraterna, där stödet har dalat från 24,7 procent till 20,9 procent. Sverigedemokraterna var så sent som juni 2017 största parti i en Yougov-undersökning, men är i den här mätningen istället tredje största parti strax under Moderaterna.

– Sverigedemokraternas tapp beror till stor del på att de flesta andra partierna numera har en mer restriktiv flyktingpolitik och har närmat sig Sverigedemokraternas position, säger Sören Holmberg.

Jonas Hinnfors och Sören Holmberg, båda verksamma som statsvetare vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet.

LÄS MER: Experterna: Det kommer valet 2018 handla om

Socialdemokraterna däremot har ökat i stöd under det senaste året från 21,5 procent i januari 2017 till 26,2 procent i januari 2018.

Samtidigt har även statsministern Stefan Löfven mer och mer börjat gå hem i stugorna. I januari 2016 hade han lägst stöd av alla ministrarna. I januari 2017 hade han klättrat till en mittenplacering och nu ligger han på en fjärdeplats. Även Magdalena Andersson ligger högt upp när ministrarna rangordnas. Men ministrarna får generellt låga betyg, med försvarsminister Peter Hultqvist i topp med 3,13 på en femgradig skala.

I januari 2017 uppgav 12 procent av väljarna att de var nöjda med regeringens arbete. I dag är samma siffra 18 procent.

– Regeringens arbete får ett väldigt lågt betyg, men det är lite bättre än för ett år sedan. Det kan vara en av förklaringarna till att regeringen och de rödgröna går lite bättre, säger Sören Holmberg.

Sjukvården är den fråga som väljarna tycker är viktigast just nu. Men det är istället kriminalitet och integration som ökar mest när väljarna får rangordna vilka frågor de tycker är viktigast. Något som Sören Holmberg tror kan bero på en ökad problematik kring skjutningar och gängkriminalitet.

– Sjukvården är socialdemokratins starkaste profilfråga, och de vinner på att den frågan ligger i topp. Socialdemokraterna har även markerat tydligare än vanligt i frågan om lag och ordning, säger Sören Holmberg.

Feministiskt initiativ ligger fortsatt under fyraprocentsspärren med 2,1 procent, vilket Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, tycker är intressant i ljuset av #metoo-rörelsen.

– Det är intressant att partiet inte lyckats utnyttja #metoo-rörelsen och allt fokus som hamnat på den typen av frågor som passar Feministiskt initiativ bra. De har varit väldigt tysta i den debatten, säger han.

Jonas Hinnfors säger även att det inte är mycket som tyder på att något av blocket kommer att få ihop 50 procent av rösterna vid riksdagsvalet i september. Regeringsfrågan är öppen och kan bli en rysare.

– Det finns lite som tyder på att väljarna kommer att lösa det här åt partierna. Partierna får istället börja rannsaka sig själva: vilka samarbeten kan man gå med på? Både i förhållande till den gamla blockgränsen med de rödgröna och alliansen och den blockgräns som finns mot Sverigedemokraterna, säger han.

LÄS MER: Här är 18 händelser att ha koll på under 2018

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 12-15 januari 2018. Sammanlagt har 1 526 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 175 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset