I senaste opinonsmätningen från Yougov uppger 6,5 procent att de skulle rösta på Liberalerna. Partiet ökar mest i denna mätning där Sverigedemokraterna är fortsatt största parti.
I senaste opinonsmätningen från Yougov uppger 6,5 procent att de skulle rösta på Liberalerna. Partiet ökar mest i denna mätning där Sverigedemokraterna är fortsatt största parti.

Liberalerna ökar till 6,5 procent i senaste opinionsmätningen från Yougov. Det är partiets bästa resultat sedan riksdagsvalet 2014. Sedan Moderaterna tappade i opinionen har både C och L vunnit röster.

I den senaste opinionsmätningen från Yougov, gjord på uppdrag av Metro, uppger 6,5 procent att de skulle rösta på Liberalerna om det vore val i dag. Partiet står därmed för mätningens största ökning. Förändringen är statistiskt säkerställd.

– Jan Björklund och Liberalerna har profilerat sig i frågan om lag och ordning. De vill ha fler poliser och har sagt att det behövs 5 000 nya poliser, säger Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, som en tänkbar förklaring till de nya siffrorna.

LÄS MER: Moderaterna rasar efter SD-utspel – sämsta siffran någonsin

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholm universitet, tycker det är oväntat att partiet inte gått fram tidigare. I Yougovs novembermätning hade Moderaterna 22,3 procent. Efter att ha tappat i flera mätningar sedan dess är deras siffra nu nere på 15,4 procent, partiets lägsta sedan Yougov började mäta för Metros räkning för sex år sedan. Moderaternas tapp har tidigare gynnat främst Centerpartiet, men nu ökar alltså även Liberalerna.

– Jag skulle säga att det var överraskande hur lågt de har legat tidigare, säger Marja Lemne.

I mätningen är Sverigedemokraterna fortsatt största parti, vilket de varit i årets samtliga mätningar. Moderaterna backar något, och Centerpartiet går framåt, dessa förändringar är dock inte statistiskt säkerställda.

– Avståndet är nu bara några få procentenheter. Annie Lööf håller på att bli en statsministerkandidat på den borgerliga sidan. Det är inte alls självklart att Anna Kinberg Batra är statsministerkandidat om detta fortsätter, säger Sören Holmberg.

LÄS MER: Yougov: Moderaterna tappar väljare till C och SD

Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Mars 2017 vs februari 2017

Moderaterna: 15,4% (17,0%)

Centerpartiet: 12,5% (11,8%)

Liberalerna: 6,5% (4,2%)

Kristdemokraterna: 3,0% (3,6%)

Miljöpartiet: 3,5% (3,9%)

Socialdemokraterna: 22,0% (23,5%)

Vänsterpartiet: 8,7% (8,1%)

Feministiskt initiativ: 3,4% (2,5%)

Sverigedemokraterna: 23,9% (23,9%)

Annat parti: 1,1% (1,4%)

Källa: Yougov.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 17-20 mars 2017. Sammanlagt har 1 503 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 150 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset