Flykting- och invandringsfrågan hamnar i topp när svenskar rankar den viktigaste politiska frågan just nu. Före sjukvård, skola och arbetslöshet. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov.

Jessica Gow / TT / Arkiv

Sverigedemokraterna går framåt och får 27,3 procent i den senaste väljaropinionen. Socialdemokraterna och Moderaterna backar.

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, ställdes frågan om vilka tre politiska frågor som är viktigast just nu. Flykting- och invandringsfrågan hamnade högst upp på 53 procent, en ökning med sju procentenheter från augusti.

– Det är en fråga som är oerhört dominerande nu. Och det är en fråga som gynnar SD, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I Yougovs septembermätning ökar SD till 27,3 procent – ökningen är dock inom felmarginalen. Moderaterna hamnar på 20 procent och Socialdemokraterna på 21,8 procent. Sammanlagt har 1 515 intervjuer genomförts via Yougovs självrekryterade onlinepanel under perioden 10-14 september.
– Det är oroväckande för Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är stora andelar som röstade på partierna i valet 2014 som säger att de nu skulle rösta på Sverigedemokraterna, säger Sören Holmberg.

Han menar att en stor del av förflyttningen har skett under och efter sommaren i samband med en ökad rapportering om flyktingkatastrofen.

► LÄS MER: Därför går SD bättre i webbmätningar än i telefonundersökningar

– Det visar att när man talar om det som är Sverigedemokraternas starka frågor, flyktingar och invandring, så har de fördelar av det i opinionen. Trots medieuppmärksamheten på de positiva sidorna i flyktingfrågan den senaste tiden, säger Sören Holmberg.

Stina Morian, politisk expert, håller med om analysen av SD:s siffror.

– Det är en extrem misstroendeförklaring mot de övriga partierna och deras hantering av debatten, säger hon.

Förutom SD ökade även Centerpartiet och Kristdemokraterna. C ökade till 7,5 procent, vilket är den enda statistiskt signifikanta förändringen i Yougovs undersökning.

– Centerpartiet är de enda som har bråkat och tagit tydlig ställning mot regeringen och Sverigedemokraterna i debatten. De andra partierna lägger sig bara platt, säger Stina Morian.

Undersökningen visar också att det bara är elva procent av de tillfrågade som är nöjda med de resultat som regeringen hittills har uppnått.

– Väljarna har inte förtroende för regeringen. Men man ska komma ihåg att det är i mitten av mandatperioden, det är tre år kvar till nästa val, och de har lång tid på sig att visa väljarna att de kan leverera, säger Stina Morian.

►LÄS MER: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik