Sven-Erik Bucht, Ann Linde och Stefan Löfven.
Sven-Erik Bucht, Ann Linde och Stefan Löfven.

Flera av Sveriges ministrar är fortsatt impopulära hos det svenska folket, visar en ny mätning från Yougov. Utbildningsminister Gustav Fridolin är den som är minst omtyckt. "Det blir förstås långsiktigt jobbigt för Miljöpartiet", säger statsvetaren Sören Holmberg.

Enbart tre ministrar har ökat sin populäritet signifikant sedan den förra mätningen i november 2016. Det gäller statsminister Stefan Löfven, EU- och handelsminister Ann Linde och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. I övrigt är de svenska ministrarnas popularitet fortsatt låg, visar den nya mätningen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro. Allra lägst är förtroendet hos ministrarna inom välfärdssektorn.

LÄS MER: ”Här är ministrarna som minskar i popularitet”

– Det är egentligen ingen förändring, det har sett ut så här länge nu. Men det är fortfarande uppseendeväckande och negativt att det ser ut så här, att de ministrar som företräder den viktiga välfärdspolitiken har ett sådant lågt förtroende. Det är dessutom väldigt jobbigt för Sverige att företrädarna är så impopulära eftersom det är den viktigaste delen av politiken som omfattar mest pengar. Det blir viktigt för Socialdemokraterna inför valet 2018 att vända det här, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Utbildningsministern Gustav Fridolin är fortsatt den ministern som är minst omtyckt.

– Partiet tappade väldigt mycket under krisen förra året, men partiet har slutat gå ner nu och är utanför sin akuta kris. Men Fridolin är fortsatt impopulär och det bevisar bara den gamla sanningen att det är lätt att förlora förtroende men svårt att komma tillbaka. Det är också långsiktigt jobbigt för Miljöpartiet, de behöver ledande företrädare. Isabella Lövin har inte heller höga siffror. Det är dock långt kvar till valet, så de har möjlighet att skärpa sig, säger Sören Holmberg.

Sverigedemokraterna är återigen största parti i Yougovs mätning och ökar från 24,2 procent till 24,7 procent. Socialdemokraterna minskar igen, från 24,3 procent till 21, 5 procent, men inte signifikant, och hos Moderaterna är det en liten ökning från 19,0 procent till 21,4 procent. Inga partiförändringar är statistiskt säkerställda.

LÄS MER: ”Senaste undersökningen från Yougov: ‘Det är häpnadsväckande'”

Oavsett hur du röstar, vad tycker du om följande personer?

Januari vs november 2016

Betygsskalan ligger mellan 1-5, där 1 är mycket dåligt och 5 är mycket bra

Yougov

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset