Anna Ekström (S), Annika Strandhäll (S) och Åsa Regnér (S) är de som minskar mest i mätningen. 
Anna Ekström (S), Annika Strandhäll (S) och Åsa Regnér (S) är de som minskar mest i mätningen. 

De svenska ministrarna är inte särskilt populära, visar en ny mätning från Yougov. Tre kvinnliga statsråd minskar mest i popularitet. ”Inget positivt besked för regeringen”, säger statsvetaren.

I en ny opinionsmätning från Yougov får endast två av regeringens 24 statsråd över medel i betyg. Ministrarnas popularitet är oroväckande låg, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är inget positivt besked för regeringen, och det är inget positivt besked för svensk demokrati heller, att vi har en regeringen med så svaga siffror på alla händer och fötter, säger han.

►LÄS MER: Senaste mätningen från Yougov: ”Det är häpnadsväckande”

I mätningen är det statistiskt säkerställt att sju statsråd dessutom backar jämfört med i september. De tre som backar mest är Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

– De tre som går tillbaka mest är alla kvinnor som alla jobbar i välfärdssektorn, den sektor som är på väg upp på agendan, med sjukvård och skola, säger Sören Holmberg.

– För Anna Ekström kan det bero på att hon hade en glädjemätning i september när hon blev nyvald i regeringen och fick mycket uppmärksamhet. Nu har hon sjunkit till en klart lägre nivå. Det är ändå uppseendeväckande med så svaga statsråd och att de tre som sjunker mest har tungt ansvar för välfärdssektorn.

►LÄS MER: Yougov: KD ligger under spärren

Enligt Sören Holmberg innebär siffrorna att regeringen har mycket att jobba på inför nästa val, även om det finns andra frågor som är viktigare.

– Sakfrågor och ideologi är viktigare, men populariteten är inte en oväsentlig faktor. Det är lättare att driva politik med populära statsråd.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset