Sjukvård, flykting och invandringspolitik och kriminalitet är väljarnas viktigaste frågor, visar en ny undersökning.
Sjukvård, flykting och invandringspolitik och kriminalitet är väljarnas viktigaste frågor, visar en ny undersökning.

Mer än hälften av väljarna tycker att sjukvården är en av valets allra viktigaste frågor. Det visar Yougovs sista opinionsmätning inför valet.

52,3 procent av väljarna ser sjukvården som en av sina tre viktigaste valfrågor, enligt opinionsundersökningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro. Det är en ökning från 47,5 procent i augusti, en siffra som är statistiskt säkerställd.

Sjukvården har varit väljarnas viktigaste fråga i samtliga Yougovmätningar sedan november 2017.

Sjukvården som viktigaste fråga följs av flykting- och invandringspolitik, där 45,8 procent av väljarna tycker är en av de viktigaste frågorna just nu. På en tredje plats återfinner vi kriminalitet, som 34,5 procent tycker är en av de viktigaste frågorna.

Välfärdsfrågor har funnits med under valrörelsen, precis som i nästan alla tidigare valrörelser. Men de frågorna har denna gång delvis skymts av migration/brott/straff, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: Yougov: Sista mätningen inför valet: Så ligger partierna till 

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
Foto: Göteborgs Universitet.

– Sett över en längre tid har den ’långa’ valrörelsen haft ett unikt stort inslag av migration och brott/straff. Det är frågor som är gynnsamma för Sverigedemokraterna att få fokus på, säger han.

Sommarens värmebölja och skogsbränderna som följde på den har även det gett avtryck i valrörelsen.

– Mot slutet blev skogsbränder viktiga men har kanske åter klingat av, säger Jonas Hinnfors.

De valfrågor som just nu är svalast är Natomedlemskap, som bara 1,4 procent tycker är en av de viktigaste frågorna, följt av utrikespolitik på 1,6 procent, EU på 4,0 procent och försvaret på 4,5 procent.

I tre frågor finns det en statistiskt säkerställd förändring där väljarna tycker att de frågorna är mindre viktiga nu jämfört med i mätningen i augusti. De frågorna är nato-medlemskap som backar från 3,2 till 1,4 procent, EU som backar från 4,2 procent till 4,0 procent och arbetslöshet som backar från 10,5 procent till 7,9 procent.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du? 

 

Källa och metod:

I undersökningen har de svarande fått uppge vilka tre politiska frågor de tycker är viktigast just nu. Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 30 augusti-01 september 2018. Sammanlagt har 1 511 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18+. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset