Den 20 maj blir det förbjudet att sälja mentolcigaretter i Sverige och det råder en ständig debatt kring var och hur rökning ska vara tillåtet. På uppdrag av Metro har YouGov gjort en undersökning om vilka platser svenskarna tycker att det borde råda rökförbud.

TT

Tågstationer och busshållsplatser är områden där många svenskar vill se rökförbud införas. 

En undersökning från YouGov visar att svenskarna har många åsikter om på vilka offentliga platser rökning borde förbjudas. I undersökningen, som är gjord på uppdrag av Metro, deltog över 1500 människor där frågan som besvarades var ”På vilka platser utomhus, om några, tycker du att det borde vara rökförbud?”. 

►LÄS MER: E-cigarett exploderade i James ansikte: "Glad att jag lever"

8 av 10 svenskar, eller 79 procent, tycker att cigaretter borde förbjudas på lekplatser. En annan offentlig plats där många inte tycker om cigarettrök på är vid busshållsplatser, där 64 procent av de svarande ville att rökförbud skulle införas. 

Under den här tiden på året när barer och caféer börjar förflytta sina bord utomhus väcks återigen debatten kring rökning på uteserveringar och YouGovs undersökning visar att 58 procent av deltagarna vill se ett förbud mot cigaretter på uteserveringar. Några andra populära platser där svenskarna vill slippa cigarettrök är sportarenor och uteplatser eller balkonger i flerfamiljshus.  

►LÄS MER: Klart: Då blir det förbjudet med mentolcigaretter i Sverige

8 procent av de svarande i undersökningen anser att det alltid borde vara tillåtet att röka utomhus. Nästan 1 av 10 svenskar var "mycket negativa" till den nya lagen om förbud mot mentolcigaretter med motiveringen att staten inte ska lägga sig i vad den enskilda individen gör. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa