Ebba Busch Thors KD ligger illa till.
Ebba Busch Thors KD ligger illa till.

Stödet för Kristdemokraterna har sjunkit. Enligt den senaste väljaropinionen från Yougov ligger partiet signifikant under spärren och skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

 

Göteborgs Universitet
Sören Holmberg. 

 

Stockholms universitet
Marja Lemne. 

Kristdemokraterna får 2,9 procent i väljarstöd i den senaste mätningen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro. Allianspartiet ligger därmed signifikant under fyraprocentsspärren och skulle därför åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

LÄS MER: ”Yougov: Miljöpartiet under spärren – fjärde mätningen i rad”

– Kristdemokraternas svaga ställning beror enligt min analys på att partiet gått klart till höger och där inte lyckats konkurrera med Moderaterna om väljare. Och i flyktingfrågan har M större trovärdighet än KD när det gäller den tuffa flyktingpolitiken, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Ett bekymmer för KD som behöver stödröster i valen är att Alliansen kanske inte behöver KD:s röster efter valet 2018 om Alliansen kan tänka sig stöd av SD i riksdagen. Alliansen utan KD i riksdagen kan nå över femtio procent med indirekt stöd av SD i riksdagsvoteringar.

Även vid Yougovs två senaste mätningar har Kristdemokraterna legat under riksdagsspärren, men det är först nu som det är statistiskt säkerställt.

LÄS MER: ”Ny mätning från Yougov: Mp rasar under riksdagsspärren” 

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet och Södertörns högskola, säger att Kristdemokraterna är illa ute, om de inte profilerar en fråga som hamnar i hetluften.

– Trenden med att det går neråt i väljarstöd för KD är helt obruten. Inte någon gång finns det en liten ryckning uppåt. Det är inte säkert att Moderaterna kommer att kunna komma till räddning nästa gång.

Kristdemokraterna meddelar, via pressekreteraren Johanna Jämstorp, att de avstår från att kommentera undersökningen.

Inga förändringar på partinivå är statistiskt säkerställda i septembermätningen. 

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset