Ett tusental personer samlades på Stortorget i Gamla stan i samband med en manifestation till stöd för Svenska Akademiens avgångna sekreterare Sara Danius.
Ett tusental personer samlades på Stortorget i Gamla stan i samband med en manifestation till stöd för Svenska Akademiens avgångna sekreterare Sara Danius.

En färsk Yougov-undersökning visar att en majoritet av svenskarna har ett minskat förtroende för Svenska Akademien efter de interna bråken.

Turerna inom Svenska Akademien med interna bråk och massavhopp har satt sina spår hos det svenska folket.

I en färsk Yougov-undersökning svarar en majoritet av de tillfrågade att de känner ett minskat förtroende för Akademien efter den senaste tidens händelseförlopp.

LÄS MER: Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

41 procent svarar att förtroendet är ”mycket sämre” och 16 procent att det är ”något sämre”. 57 procent har alltså i någon mån en försämrat förtroende för Akademien.

Nära en fjärdedel av de som svarar i undersökningen, 24 procent, har ett oförändrat förtroende för Akademien, medan 18 procent svarar att de inte vet.

Endast 1 procent svarar att förtroendet tvärtom ökat efter bråket inom Akademien.

Krisen i Akademien startade i samband med en utredning av kulturprofilen Jean-Claude Arnault i november i fjol,  efter anklagelser om övergrepp och sexuella trakasserier. Akademien har länge samarbetat man Arnaud, vars fru också är ledamot i Akademien. Misstankar fanns också om att Arnaud läckt information om nobelpristagare i litteratur.

LÄS MER: Sara Danius avgår som ständig sekreterare och lämnar Svenska Akademien

En extern advokaturedning påbörjades för att reda ut saken, och under utredningens gång har ett flertal ledamöter valt att hoppa av på grund av olika syn på hur ärendet ska hanteras internt.

I dag lämnade Svenska Akademien över advokatutredningen till Ekobrottsmyndighen, som bland annat kommer att titta på om jäv förekommit, eftersom Akademien gett bidrag till Arnauds verksamhet ”Kulturplats Forum”, trots att hans fru är ledamot i Akademien.

Enligt Akademien kommer nu fullt fokus ligga på att återfå svenskarnas förlorade förtroende.

”Förtroendet för Akademien har undergrävts, antalet aktiva ledamöter har reducerats, och ett hastigt byte har skett på sekreterarposten. Akademien kommer nu och under kommande veckor att arbeta fram en plan för att återställa förtroendet i omvärlden och återfå ett produktivt samarbete mellan ett – på längre sikt – fulltaligt antal aktiva ledamöter”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kungens besked: Ändrar Svenska Akademiens stadgar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset