Stödet för Miljöpartiet är fortsatt lågt. De fyra senaste väljaropinionerna från Yougov visar att partiet ligger under spärren och skulle därmed åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

Yougov ställde frågan: ”Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?”. 1,2 procent svarade ”Annat parti”, att jämföra med 1,4 procent i juli. Källa: Yougov 

Miljöpartiet får 2,8 procent i väljarstöd, i den senaste mätningen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro. Partiet hamnar därmed under fyraprocentsspärren för fjärde mätningen i rad. Senast partiet låg över spärren var i april. Att Miljöpartiet ligger under spärren är statistiskt säkerställt i två mätningar, maj och augusti, medan juni- och julimätningen inte är det.

– Att vara ett litet parti i en regering kostar på. Effekterna av vårens affärer sitter i, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: ”Ny mätning från Yougov – MP rasar under riksdagsspärren”

Enligt väljaropinionen är Gustav Fridolin (MP) återigen den minst populära partiledaren, medan Anna Kinberg Batra (M) fortsatt är mest omtyckt.

– Det tidigare populära språkröret Fridolin ligger nu i botten. Tappet för Miljöpartiet syns tydligast bland män. Valet 2018 kan bli en rysare för Miljöpariet med beroende av stödröster, säger Sören Holmberg och fortsätter:

– I den här mätningen är Feministisk Initiativ just nu ungefär lika stort som Miljöpartiet.

Väljarstödet för Miljöpartiet har maj-augusti legat mellan 2,8-3,2 procent enligt mätningarna från Yougov.

 

Göteborgs Universitet
Sören Holmberg. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset