Moderaterna minskar med 3,3 procentenheter i senaste opinionsmätningen från Yougov. Partiet tappar väljare till både SD och C. ”Tappet både till Centerpartiet och Sverigedemokraterna kan ha att göra med flyktingfrågan”, säger statsvetare Sören Holmberg.

I den senaste opinionsmätningen från Yougov, gjord på uppdrag av Metro, uppger 19 procent att de skulle rösta på Moderaterna. Det är en minskning med 3,3 procentenheter från senaste mätningen, i november. Minskningen är statistiskt säkerställd.

LÄS MER: Yougov: Här är ministrarna som minskar i popularitet

Partiet har minskat i flera opinionsmätningar, och flest väljare tappar de till Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Båda väljarströmmarna är kopplade till partiets invandringspolitik, menar Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Väljare som är skeptiska till vridningen av invandringspolitiken i mer flyktingnegativ riktning, som Moderaterna gjort, kan gå till Centerpartiet nu eftersom de är mer flyktingpositiva. Sedan finns de som fortsätter gå till SD eftersom de fortfarande har ett ägarskap i frågan och mer trovärdighet för de som redan tidigare tyckte vi skulle ha en restriktiv flyktingmottagning, säger han.

Mätningen är genomförd den 16–20 november och innan den avslutades hade Moderaterna dels svängt om i invandringspolitiken, dels riktat kritik mot rikspolischef Dan Eliasson.

– Moderaterna befinner sig i en spiral nedåt. Det tycks inte hjälpa att de gör det ena utspelet efter det andra. Kanske är moderatväljarna trötta på utspel, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Det har gjorts många utspel, men inget hittills som lockat väljare. Vare sig vändningar i synen på invandring eller angrepp på rikspolischefen har fått någon positiv effekt för dem.

LÄS MER: Senaste mätningen från Yougov: ”Det är häpnadsväckande”

Det är även den första Yougovmätningen sedan sommaren 2015 då Sverigedemokraterna inte är största parti. Socialdemokraterna går om, men deras ökning är inte statistiskt säkerställd.

Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

December 2016 vs november 2016

Moderaterna: 19,0 % (22,3 %)

Centerpartiet: 8,4 % (7,7 %)

Liberalerna: 4,9 % (5,9 %)

Kristdemokraterna: 4,2 % (2,3 %)

Miljöpartiet: 3,2 % (3,3 %)

Socialdemokraterna: 24,3 % (21,8 %)

Vänsterpartiet: 7,2 % (8,0 %)

Feministiskt initiativ: 3,3 % (2,5 %)

Sverigedemokraterna: 24,2 % (24,8 %)

Annat parti: 1,1 % (1,4 %)

Yougov

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-20 december 2016. Sammanlagt har 1 518 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 142 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

LÄS MER: Yougov: KD ligger under spärren för tredje mätningen i rad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset