Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt tycker att det är beklagligt att en del väljer att inte berätta att de har en tv-mottagare.
Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt tycker att det är beklagligt att en del väljer att inte berätta att de har en tv-mottagare.

I en Yougov-undersökning uppger 4 av 5 att de betalar tv-licens. En siffra som Radiotjänst inte nöjer sig med.

Enligt lag ska alla som  äger, hyr eller lånar en tv-mottagare  betala tv-licens till Radiotjänst. I en nyligen genomförd Yougov-undersökning som gjorts på uppdrag av Metro uppger 79 procent att de betalar vilket skiljer sig från Radiotjänst egna mätningar som visar att 90 procent betalar tv-licensen. Men Radiotjänst nöjer sig inte med den siffran.

– Nej det gör vi inte förrän 100 procent betalar, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst i Kiruna.

► LÄS MER: Nils, 28, tvingas betala tv-avgift – för oanvänd box i garderoben

De arbetar för att alla som har en tv-mottagare också betalar radio- och tv-avgiften. Attityden till att betala tv-licens är enligt Johan Gernandt blandad.

– Många tycker att det är viktigt att public service finns som en oberoende källa, säger han och fortsätter.

– Utöver att man följer lagen så bidrar man till en stark public service som ger plats till bredd och djup. Allt som public service gör passar inte alla men alla kan hitta något som passar.

Att en del väljer att inte berätta att de har en tv-mottagare är beklagligt anser Johan Gernandt. Genom att ringa och besöka hushåll kontrollerar Radiotjänst vilka som har en tv-mottagare. Detta för att få fler att betala den lagstadgade licensen.

– Vi märker också att en del oavsiktligt missar att betala. Vilket främst beror på bristande kunskap, säger Johan Gernandt.

► LÄS MER: Här är 10 svenskar som är stekheta på Youtube

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Ekonomi