Sverigedemokraterna har en könsdelad väljarkår. Medan nästan 40 procent av männen skulle rösta på SD, står de kvinnliga väljarna för knappt hälften av rösterna. Det visar en undersökning från Yougov.

Sverigedemokraterna fick 28,8 procent – sin högsta notering hittills – enligt januarimätningen från Yougov som utförts på uppdrag av Metro. Alla förändringar i undersökningen ligger inom den statistiska felmarginalen. Sammanlagt har 1 522 intervjuer genomförts via Yougovs onlinepanel.

►LÄS MER: Statsvetare: Orealistiskt att SD skulle bilda regering med M och KD

Men väljarstödet skiljer sig markant mellan könen. Om det vore riksdagsval i dag uppger 18,4 procent av kvinnorna att de skulle rösta på SD. Motsvarande siffra bland männen är 37,9 procent. 

– Jag tror att det finns en högre frustration bland män än kvinnor i Sverige. Det är framförallt män som drabbats av internationaliseringen som lett till att många industriarbeten försvunnit. Sverigedemokraterna har dessutom i huvudsak manliga företrädare och talar ett språk som tilltalar män i högre utsträckning än kvinnor, så som hårdare tag när det gäller brottslighet och invandring, säger politiska experten Stina Morian till Metro.  

LÄS MER: Yougov: MP:s lägsta siffra sedan riksdagsvalet

Men att väljargruppen främst består av unga arga män, är en bild som inte längre stämmer menar Morian. Störst stöd har SD bland väljare i åldrarna 35-54 år – 33,2 procent. 

– SD växer i alla läger just nu och de traditionella partierna har ett uppenbart problem i att vinna tillbaka de här väljarna. Men för att kunna växa ytterligare behöver partiet även locka kvinnorna, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik