Majoriteten av svenskarna känner sig inte hotade av att samhället utvecklas mot att bli kontantfritt.
Majoriteten av svenskarna känner sig inte hotade av att samhället utvecklas mot att bli kontantfritt.

Det finns speciella snabbkassor i mataffärer för den som betalar med kort, och banker minskar möjligheterna att lösa in kontanter. Många företag avvecklar sina möjligheter att hantera mynt och sedlar, så här tycker svenskarna om det.

Under onsdagen skrev Riksbankens chef Stefan Ingves på DN Debatt att han kräver att bankerna tar ansvar för sina kunder. Med det menade han bland annat att bankkontor behöver hantera kontanter om deras kunder behöver den tjänsten.

Svenskarna verkar däremot inte vara eniga om ifall det kontantlösa samhället är bra eller dåligt.

 ►LÄS MER: Mannen hade inga kontanter – tvingades swisha till rånaren

I en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro visar det sig vara jämnt i mätningar om hur man ställer sig till att leva kontantfritt. Sammanlagt var 43 procent mycket eller ganska negativa till att leva utan mynt och sedlar. 35 procent av svenskarna tror däremot att det hade varit fördelaktigt att leva kontantfritt.

►LÄS MER: Hanna, 79, nekades att sätta in pengar: ”Kände mig som en tjuv”

Samma undersökning visar också att majoriteten svenskarna inte oroas av att samhället utvecklas mot att bli fritt från kontanter. Hela 51 procent svarade att de inte var oroliga, jämfört mot de 36 procent som kände att integriteten hotas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi