Socialdemokraterna backar och Moderaterna tar ett steg framåt, visar den senaste opinionsundersökningen från Yougov. ”Det här är en relativt normal utveckling”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.


Stefan Löfven och Socialdemokraterna tappar i Yougovs senaste mätning – och får det sämsta resultatet sedan valet.

Socialdemokraterna backar medan Moderaterna tar ett litet kliv framåt, visar den senaste opinionsundersökningen som utförts av Yougov, på uppdrag av Metro.

Socialdemokraterna får 26,2 procent av rösterna i opinionsundersökningen – en siffra som förra månaden låg på 29,1 procent. 1 528 personer har deltagit i undersökningen, som inte är statistiskt säkerställd.

Lägsta stödet för de rödgröna på ett helt år

– Det är vanligt att det är svårt för regeringspartier att lyfta i opinionen efter ett val och mätningen bekräftar den bilden. Det här är en relativt normal utveckling, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Moderaterna tar ett litet steg fram, från 21,1 procent i förra månades mätning till 23,5 procent. De både blocken har närmat sig varandra och både de rödgröna och Alliansen hamnar på 38,4 procent av rösterna i mätningen.

– Decemberöverenskommelsen och budgetdiskussionerna har inte förändrat opinionen i någon märkbar riktning. Det har varit ett oerhört fokus på decemberöverenskommelsen, men det tycks varken ha gynnat eller missgynnat någon.

Även den senaste Novus-mätningen som presenterades på torsdagen, utförd på uppdrag av TV4, visar att Socialdemokraterna tappar – enligt undersökningen tappar de nästan fyra procentenheter och får 27,1 procent.

Sverigedemokraterna är fortsatt tredje största partiet och får 19,5 procent i Yougovs senaste mätning.

– Att SD är tredje största partiet ser inte ut att vara någon dagslända, det kan man nog säga ganska säkert, säger Jonas Hinnfors.

Ny mätning: KD:s och FP:s utspel har gynnat SD – får rekordstöd

Av de som röstade på Moderaterna vid valet i höstas uppger 13,8 procent att de i dag skulle rösta på SD och bland de som röstade på Socialdemokraterna uppger 8 procent samma sak.

– S och M är ju rätt stora partier och successivt kommer de då vara viktiga före detta-grupper i SD. Det blir en mix i partisympatigruppen för SD som är lite spännande och nu ska partiledningen försöka få ihop dem, säger Jonas Hinnfors.

– I stora drag överensstämmer flertalet opionionsinstitut med varandra. Men i bland skiljer de sig åt och om det beror på tekniken eller inte är väldigt svårt att säga, men man måste ha det i åtanke.


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset