Yougov: SD rasar – men är fortsatt största parti Sverigedemokraterna tappar 3,5 procentenheter i väljarstöd i februarimätningen. 
Yougov: SD rasar – men är fortsatt största parti Sverigedemokraterna tappar 3,5 procentenheter i väljarstöd i februarimätningen. 

SD tappar men fortsätter ändå att vara Sveriges största parti. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov.

Sverigedemokraterna tappar 3,5 procentenheter och går från 28,8 till 25,3 procent i Yougovs senaste opinionsundersökning, utförd på uppdrag av Metro. Det är det största tappet någonsin för SD i en Yougovmätning. Men partiet är fortsatt störst, enligt Yougov.

Alla förändringar i undersökningen ligger inom den statistiska felmarginalen. Sammanlagt har 1 526 intervjuer genomförts via Yougovs onlinepanel.

Sören Holmberg, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tolkar inte SD:s resultat som ett tapp – tvärtom.

– Deras väljarstöd återgår till det stöd som SD haft under en längre tid i flera mätningar, runt 25 procent. Förra opinionsundersökningen ser jag snarare som en slumpmässig glädjemätning för SD. Deras stöd ökade ju väldigt mycket när flyktingfrågan blev akut men nu har stödet slutat att öka i takt med att andra partier adresserat flyktingfrågan, säger han till Metro.

►LÄS MER: MP får lägsta stödet någonsin

Alliansens väljarstöd är fortfarande större än de rödgrönas men av väljarna som lämnar Moderaterna går var fjärde till SD medan andelen Socialdemokrater som gått över till SD minskat sedan januarimätningen – från 18,8 procent till 14,8 procent.

– Socialdemokraterna tappar mest till de osäkra väljarna som inte vet vad de ska rösta. Det är lättare att vinna tillbaka dem än de väljare som bytt parti. Moderaterna har det tuffare eftersom många av deras väljare gått över till SD, säger Sören Holmberg.

►LÄS MER: Yougov: S når bottensiffror – lägsta stödet sedan valet

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, har en annan teori.

– Nu är det löneförhandlingar på gång och lönefrågorna brukar ju traditionellt sett tillhöra Socialdemokraterna med deras nära band till LO, säger hon.

Trots att SD tappat väljarstöd är flyktingfrågan fortsatt den viktigaste politiska frågan.

– Flyktingfrågan toppade i november och har sedan dess gått ner något. Men jag tror inte att den kommer att öka mer med tanke på att många partier blivit mer flyktingkritiska och närmat sig SD:s politik, säger Sören Holmberg.

►LÄS MER: M sågar SD:s förslag om samarbete

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik