Socialdemokraterna och Moderaterna är på väg mot tydliga valnederlag, enligt en statsvetare. Sverigedemokraterna är fortsatt största parti – men backar för andra månaden i rad, i Yougovs opinionsmätning.

Sverigedemokraterna skulle bli största parti om det hade varit val i dag, det visar den senaste opinionsmätningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro. Men partiet har tappat de två senaste månaderna och landar på 24,2 procent i augustimätningen.

– Det är möjligt att SD toppade formen lite för tidigt. Många trodde att bilbränderna skulle gynna partiet men det verkar de inte ha gjort, säger Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Samtidigt tappar flykting- och invandringspolitiken i betydelse för väljarna som i stället börjat bry sig allt mer om skatter och jobb. Det skulle kunna vara ytterligare en anledning till SD:s tapp, enligt Sören Holmberg.

LÄS MER: Så får du koll på partierna – utan att det blir ett heltidsjobb

S mot ”historiskt bottenrekord”

Socialdemokraterna landar på 21,9 procent i mätningen.

– De är på väg mot ett historiskt bottenrekord. De har inte varit såhär dåliga sedan vi fick allmän rösträtt och än så länge ser vi inga tecken på någon återhämtning, säger Sören Holmberg.

Men de rödgröna, som får ett stöd på 36,2 procent, är fortfarande större än Alliansen, som landar på 32,8 procent.

– Fast Alliansen skulle kunna bilda regering ändå om Sverigedemokraterna lägger ned sina röster i statsministeromröstningen, säger Holmberg.

LÄS MER: Stor guide: Här är allt du behöver veta inför valet 2018

Ny statsminister kan dröja

Efter valet förhandlar talmannen med partierna innan förslag på en ny statsminister läggs fram. Vanligtvis brukar det vara en snabb process men det nya läget i svensk politik gör att det i år kan bli en långdragen process, enligt Sören Holmberg.

– På pappret kan det dröja flera månader. Vi brukar vara snabba på att få fram en ny statsminister men i det här läget så kan det ta lång tid, säger han.

Om riksdagen inte godkänner talmannens förslag görs ett nytt försök. Detta har hittills aldrig inträffat. Talmannen kan föra fram sammanlagt fyra förslag. Om inget av dem godkänns anordnas extraval inom tre månader.

Rekordmånga väljare riskerar att slösa bort sin röst på ett parti som inte tar sig in i riksdagen. Enligt mätningen kommer 10,7 procent av väljarna att rösta på ett parti som inte tar sig in i riksdagen.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset