Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.

Det börjar vända uppåt för Moderaterna i väljarstöd. Samtidigt är den nye partiledaren Ulf Kristersson den mest populära. Det visar den senaste opinionsundersökningen från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro.

Moderaterna har i princip stått helt still i opinionen på kring 16 procent i väljarstöd i mätningar sedan i våras.

I och med Anna Kinberg Batras avgång har partiet nu fått en ny partiledare i Ulf Kristersson. Det har gett resultat, visar den senaste undersökningen från Yougov.

LÄS MER: ”Yougov: Trots IT-skandalen – S fortsatt största parti”

Partiet har ökat signifikant på partinivå från 16 procent i september till 19,9 procent i den nya mätningen.

– Det är en trevlig siffra men det som gäller för oss är resultatet från valdagen. Men det här blir en sporre för våra valarbetare och bra för vår förändringsprocess, säger Tobias Billström, moderaternas gruppledare i riksdagen.

Samtidigt gör Ulf Kristersson succé genom att direkt gå in som den mest populära partiledaren, följd av Annie Lööf (C), och Jan Björklund (L).

Sverigedemokraterna minskar kraftigt från 25,3 procent till 21,9 procent i väljarstöd, men det är inte signifikant. De 21,9 procenten är den lägsta siffran som Sverigedemokraterna har fått i en Yougov-undersökning sedan juni 2015.

– Det är uppenbart att M nu har börjat ta tillbaka väljare de tidigare tappat till SD. Bakom ligger i första hand den mer restriktiva flyktingpolitiken som M har anammat. Ulf Kristerssons starka popularitetssiffror tror jag inte är en faktor i sammanhanget, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inga andra signifikanta förändringar går att utläsa på partinivå i oktobermätningen.

LÄS MER: ”Ygeman och Löfvens popularitet ökar”

Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Oktober 2017 vs september 2017

Moderaterna: 19,9 % (16 %)

Centerpartiet: 9 % (9,4 %)

Liberalerna: 5,4 % (5,5 %)

Kristdemokraterna: 3 % (3,1 %)

Miljöpartiet: 3,2 % (3,1 %)

Socialdemokraterna: 25,2 % (26,3 %)

Vänsterpartiet: 7,7 % (7,5 %)

Feministiskt initiativ: 2,1 % (2 %)

Sverigedemokraterna: 21,9 % (25,3 %)

Annat parti: 2,6 % (1,8 %)

Andelen osäkra väljare i oktober är 15 %

Källa: Yougov

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 20‐23 oktober 2017. 1511 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Yougov

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset