En trojan kan ge Säpo tillgång till allt som händer på en dator som bevakas. Däremot kommer vad man får övervaka regleras noga av lagar, berättar cybersäkerhetsexpert Fredrik Björck.
En trojan kan ge Säpo tillgång till allt som händer på en dator som bevakas. Däremot kommer vad man får övervaka regleras noga av lagar, berättar cybersäkerhetsexpert Fredrik Björck.

Trojaner som övervakar misstänkta kriminella är något som statsminister Stefan Löfven sagt att han vill ge Säpo tillgång till. Och enligt en ny undersökning från Yougov är det även något som svenskarna tycker är positivt.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han vill att Säpo ska kunna plantera så kallade trojaner hos misstänkta kriminella. Även de flesta svenskar ställer sig positiva till att det ska vara lagligt, enligt en undersökning gjord av Yougov, på uppdrag av Metro.

En så kallad trojan är en mjukvara, eller ett vanligt dataprogram eller app med en icke uppenbar funktion. Dess uppgift är att utgöra en bakdörr till en dator, läsplatta eller mobil. Med hjälp av den bakdörren kan sedan den som kontrollerar trojanen även kontrollera din dator, allt från att lyssna i mikrofonen, titta i kameran och se information från vad du gör.

►LÄS MER:  Yougov: Så många betalar tv-licens

Fredrik Björck är doktor i cybersäkerhet och ansvarig för forskning och utbildning inom cybersäkerhet vid Stockholms universitet. Han förklarar att ifall det skulle bli lagligt med trojaner för Säpos övervakning så kommer den användningen att styras av en tydlig reglering, precis som för redan existerande metoder som hemlig telefonavlyssning. Han tydliggör även att det kommer att finnas krav på i vilka sammanhang och mot vilken typ av brott sådan övervakning kan sättas in.

I det fall ”polistrojaner” blir verklighet så bör användningen reserveras för extremt allvarliga och samhällspåverkande brott som terrorism.

Så man behöver inte vara orolig för dataövervakning av staten?

– Det beror lite på vilket samhälle man vill ha. Jag tycker inte man behöver vara orolig i sin vardag idag, men däremot bör man följa utvecklingen noga.

►LÄS MER:  YouGov: Så många vill avskaffa kontanter i Sverige

Fredrik förklarar att det finns en risk att samhällen förvandlas från öppna och fria till stängda om man okritiskt tar till sig alla övervakningsmedel för att stoppa brottslighet.

– De apparater man på goda grunder bygger upp idag för övervakning av datorer och datakommunikation kan imorgon styras av någon annan och användas för andra ändamål än de vi tänkt. Då kan det vara svårt att backa tillbaks.

►LÄS MER:  Yougov: 1 av 4 svenskar kallar sig alltid för feminist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Yougov