Fabrice Souloy. Arkivbild.
Fabrice Souloy. Arkivbild.

Dopningsbomben briserade tungt i travsporten. Fyra hästar hos den franske topptränaren Fabrice Souloy var dopade i Elitloppet i Sverige och Oslo Grand Prix i Norge.Kusken Björn Goop såg ut att tvingas köra den dopade hästen Your Highness på lördagen.Men Frankrikes travförbund stoppar Souloy.

Det svenska stoet Your Highness vann Oslo GP före Nuncio. Nuncios ägare och tränare Stefan Melander tilldöms nu segern.

– Jag är chockad över beskedet om Souloy och hans dopade hästar. Det känns overkligt, sade Stefan Melander till TT.

Un Mec d’Heripre är ytterligare en av Souloys stjärnhästar som lämnat positivt dopningsprov. Han besegrade Nuncio i Elitloppsförsöket, även där flyttas Melanders häst upp som vinnare.

– Det innebär ju att Nuncio har tolv raka segrar i år och är obesegrad. Det känns förstås bra, och rätt ska ju vara rätt. I övrigt har jag inte så mycket att säga, mer än att det är jättetråkigt för travsporten. Sedan får andra döma Souloy, sade Melander.

Stoppas

Björn Goop körde Your Highness till seger i Oslo. Först såg han ut att vara tvungen att också köra stoet på lördagen på Vincennes.

– Jag vet inte så mycket än och har inte talat med Fabrice men det är förstås jättetragiskt. Om jag inte kör Your Highness blir jag avstängd och det vill jag förstås inte. Så jag har inget val, sade Goop till TT på fredagseftermiddagen.

Senare på kvällen kom dock nya bud: Your Highness stoppas av Frankrikes travförbund SECF. Detta då Fabrice Souloy har fått startförbud på samtliga fyra hästar som lämnade positiva dopningsprov. Förutom Your Highness får inte heller Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek tävla i Frankrike.

Svensk Travsport (ST) och Det Norska Travselskap (DNT) höll på fredagen en gemensam presskonferens i Oslo och på Hästsportens Hus på Solvalla. I dopningsproverna har man funnit det förbjudna ämnet kobolt, som höjer syreupptagningsförmågan.

– Detta har en bloddopningseffekt, stora mängder av kobolt. Detta har visat sig vara prestationshöjande. Trots att det är skadligt har det inte hindrat tränare att använda medlet på sina hästar, sade Birgit Ranheim på norska travsällskapet DNT.

Extrema värden

De fyra hästarna som befunnits dopade blir av med sina prispengar från loppen.

Hästarna testades genom urinprov där gränsvärdena för kobolt är 100 ng/ml. Your Highness hade 395 ng/ml, Lionel 468 ng/ml, Timone EK 271 ng/ml och Un Mec d'Heripres 521 ng/ml i Oslos GP. Vid Elitloppet hade Un Mec d'Heripres 400 ng/ml i försöket och 371ng/ml i finalen.

Generalsekreteraren i Svensk travsport, Johan Lindberg, säger att man gjort nya tester av dopningsproverna från Åby Stora Pris och Olympiatravet och inte funnit några positiva prov. Han berättar också att man började spara prover 2013 och att man ska kunna gå fem år bakåt i tiden.

Vid presskonferensen meddelade Johan Lindberg att Souloy stängs av från nordiska tävlingar från och med nu och tills vidare under utredning.

– Vi har meddelat franska travförbundet (SECF) och Europas travförbund (UET) men jag vet inte hur de kommer att göra. Kan också säga att om utredningen visar att detta är avsiktlig dopning ser vi väldigt strängt på det.

SECF har dock ännu inte agerat mot topptränaren som tillsvidare får fortsätta tävla med stallets övriga hästar i sitt hemland.

Testat i Frankrike

Johan Lindberg berättar att DNT och ST haft personal på plats och gjort tester på Fabrice Souloys gård i Frankrike.

– Souloy har en teori kring det här men vill först tala med sin veterinär.

Fabrice Souloy har haft enorma framgångar i sitt hemland de senaste 15 åren. Men framför allt har han radat upp stora segrar i Norden. Många svenska ägare har flyttat sina hästar till Souloy i Frankrike de senaste åren. De flesta med gott resultat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset