Åklagaren yrkar att de fem åtalade för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja ska dömas till fängelse.
Åklagaren yrkar att de fem åtalade för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja ska dömas till fängelse.

Åklagaren yrkar på fängelse för de fem män som åtalats för inblandning i den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Samtidigt kritiserar en av de åtalade männens advokat polisen. ”Uppgifter har förts in i förundersökningen utan att det varit regelrätta förhör”.

Kvinnan ska ha gruppvåldtagits i en trappuppgång i Fittja den 14 augusti förra året. Hon följde med en för henne okänd kille för att köpa narkotika. ”Det var 19-20 killar som väntade i ett trapphus. De diskuterade, vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik”, berättade hon för polisen några timmar efter överfallet. ”De drog upp mig till 2:a våningen i trapphuset. Många stod och väntade med byxorna nere och väntade på sin tur”.

Tre män åtalades för grov våldtäkt, och två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt.

– För de tre som är häktade misstänkta för grov våldtäkt yrkade jag sex års fängelse som utgångspunkt, säger åklagare Markus Hankkio.

– Men en av männen var 17 år vid tillfället och då yrkade jag på under två och ett halvt års fängelse. En annan av männen var under 20 år vid tillfället och då yrkade jag fem års fängelse.

Åklagaren vill att de två män som åtalats för medhjälp ska få två års fängelse vardera.

LÄS MER: Fem män åtalas för gruppvåldtäkten i Fittja – 15 till kan ha varit inblandade

De fem männen nekar till brott, och deras försvarare vill att de frikänns helt.

– Han har inte varit i det här trapphuset tillsammans med målsäganden, som åklagaren gör gällande. Han träffade kvinnan strax innan i en annan trappuppgång där de hade kortare sexuell samvaro, säger advokat Hanna Lindblom, som försvarar en 21-årig man.

Hon är kritisk till hur polisen har bedrivit förundersökningen.

– Polismannen har själv under förhör vittnat om hur han ville bygga förtroende med målsäganden, och att han skjutsat henne till soc. Hon har själv sagt att hon hade nästan daglig kontakt med polisen. Uppgifter har förts in i förundersökningen utan att det varit regelrätta förhör, säger hon.

– Jag har vittnat i ärendet, men jag vill inte kommentera de uppgifterna. Jag tycker inte en sådan debatt ska föras i media. Det är domstolen som ska fatta beslut om vem som är trovärdig, säger polismannen.

Metro har i flera artiklar berättat om Fittjafallet. Efter övergreppet försökte kvinnan få hjälp av flera personer i Fittja men blev istället kallad äcklig, har hon berättat.

LÄS MER: Tio män misstänks för gruppvåldtäkt – polisbrist försenade gripanden

Hon tog sig till centrala Stockholm där hon fick hjälp av polisen att ta sig till sjukhus. Kvinnan ska ha misshandlats fysiskt under våldtäkten, och läkaren som undersökte henne ansåg att ”skadorna var något utöver det ordinarie”.

På kvinnas kläder säkrades sperma som i slutet av förra året kunde matchas mot tre misstänkta gärningsmän. Men på rund av resursbrist vid polisen, enligt Markus Hankkio, greps trion först i mitten av juni. Då uppdagades att polisen hade undersökt fel trapphus, och fick göra en ny brottsplatsundersökning – nästan ett år efter den första.

I trapphuset säkrades sperma som kunde knytas till en av de män som åtalades för medhjälp till våldtäkten.

Ytterligare 37 prover togs i trapphuset, men undersöktes inte på flera månader på grund av en konflikt mellan åklagaren och polisens laboratorium. Men nu har i alla fall provsvaren kommit.

– De gav inget som förändrar utredningen på något sätt, säger Markus Hankkio.

Dom ska komma den 19 december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset