De tre männen häktades vid Solna tingsrätt.
De tre männen häktades vid Solna tingsrätt.

Under valborg greps tre män misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Nu har ytterligare en av de misstänkta identifierats som IS-sympatisör.

De tre männen i 30 till 45-årsåldern häktades vid Solna tingsrätt, misstänkta för bland annat förberedelse till terrorbrott i Stockholm och Jämtländska Strömsund.

I början av maj rapporterade flera medier att en av männen använt terrorgruppen Islamiska statens symbol som profilbild på sociala medier, vilket sågs som ett tydligt tecken på sympatier för terrorsekten.

LÄS MER:Terrormisstänkt använde IS-symbol på sociala medier

Nu har ytterligare en av männen, en 38-åring från Kirgizistan, kunnat kopplas till terrorgruppen IS, uppger Ekot.

Mannen har flera olika alias på sociala medier, där han är vän med extremistiska konton som delar våldsbejakande innehåll. Exempelvis, handlar det om bilder på vapen, dödade människor, Islamiska statens flagga och länkar till rörelsens aktiviteter utomlands.

– Det är ganska tydligt att de här personerna har djupa sympatier för IS, det råder ingen tvekan om det. Det här är våldsromantik och djupa sympatier med IS, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan till Ekot.

LÄS MER: Greps i gryningsräder – häktas för terrorplaner

I 38-åringens chattkonversationer framkommer dessutom att han har en nära relation till den häktade 45-åringen från Uzbekistan. Det är dock något som varken åklagare eller männens advokater vill kommentera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset