Yvette är bara ett av hundratals offer som lurats av samma bedragerska.
Yvette är bara ett av hundratals offer som lurats av samma bedragerska.

När Yvette Assgård, 26 år, skulle köpa en produkt på en köp- och säljsida betalade hon säljaren i förväg, men fick aldrig produkten. Hon är ett av hundratals offer som råkat ut för samma bedragare.

Yvette Assgård bad om bild på skönhetsprodukten som en tjej hade lagt ut på en köp- och säljsida på Facebook. Bilden fick hon, men säljaren bad om att få pengar innan hon skickade iväg produkten till Yvette.

Trots att säljaren fått pengarna fick aldrig Yvette sin produkt. Fallet tas upp i kvällens avsnitt av Brottsplats Sverige.

– Jag frågade såklart henne varför inte varan hade kommit, men hon svarade bara med att hon hade skickat den och inte visste varför den inte kommit fram, säger Yvette Assgård till Metro.

När varan aldrig kom hörde Yvette av sig till säljaren igen och bad om att få tillbaka pengarna.

– Hon sa att hon skulle skicka tillbaka pengarna, men hon sköt upp det hela tiden och gjorde det aldrig.

Yvette fick aldrig tillbaka sina pengar och märkte samtidigt att det var flera som skrev till bedragaren och undrade varför de inte fått saker som de betalat för. Hon skapade då en egen Facebookgrupp – för alla som blivit lurade av bedragaren.

– Det kommer in nya medlemmar hela tiden. Vi samlar ihop alla som blivit lurade och kollar hur det går för allas polisanmälningar, säger Yvette Assgård.

LÄS MER: Johan, 29, blev misshandlad på pendelstationen – polisen utreder inte fallet

Polisutredningen om Yvettes fall lades ner på grund av att det rörde sig om en förhållandevis liten summa, 90 kronor. Men flera andra personer som blivit lurade på upp mot 1 000 kronor har mött samma öde.

– Det är frustrerande. Pengarna spelar ingen roll för mig, utan att hon (bedrageren) ska få hålla på så här utan att åka fast. Det hon gör får ju inga konsekvenser, så det är klart att hon fortsätter.

Jan Olsson jobbar på polisens Nationellt Bedrägericenter. Han säger att polisen inte har resurser att utreda alla bedrägerifall.

– Antalet nätbedrägerier ökar stadigt år efter år, och polismyndigheten har ingen möjlighet att möta upp det hotet som det faktiskt utgör. På samma gång som bedrägeribrotten ökar så tillsätts det inte fler poliser som utreder brotten, då går inte ekvationen ihop, säger han.

När Metro når bedragaren berättar hon att hon är djupt ångerfull över sina handlingar.

– Jag skäms och ångrar mig väldigt mycket. Jag förstod inte då vad jag utsatte andra människor för, utan jag tänkte bara på mig själv och att det skulle gynna mig. Sedan dess har jag jobbat mycket med mig själv och kommit till en insikt att det är och var otroligt fel, säger hon.

Hon säger också att hon ska betala tillbaka pengarna till alla hon har lurat.

Brottsplats Sverige sänds på TV4 klockan 21.00 i kväll.

LÄS MER: Emmy, 89, lurades – med hjälp av bedragarnas nya trick

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott