Yacine "yzn" Laghmari under Dreamhack summer 2015.
Yacine "yzn" Laghmari under Dreamhack summer 2015.

Streaming-profilen Yacine "yzn" Laghmari hoppas att kvinnor får en större roll i framtidens esport.

MISSA INTE: Se alla avsnitt av Esport-tv här!

Avsnitt fyra av Esport-tv gästas av den färgstarke Counter strike-spelaren och streamern Yacine ”yzn” Laghmari. I programmet berättar han bland annat om sitt engagemang för en mer jämlik esport.

– Jag älskar esport och jag tror starkt på att den här sporten vi driver framåt kan bli en av de finaste i världen av en simpel anledning. Det är första gången, om man inte räknar med schack, som män och kvinnor tävlar på exakt samma villkor. Här är du inte genetiskt starkare eller genetiskt snabbare, säger han i programmet.

LÄS MER: HeatoN: Ingen vill ta i stjärnan med tång efter skandalen

Kvinnor i esporten utsätts konstant för hån och påhopp bara för att de utövar sin hobby eller rentav sitt arbete. Och även om det kan finnas skillnader i hur man väljer att spela spelet så är det snarare en tillgång än något annat, menar Laghmari.

– Många säger att kvinnor tänker annorlunda, men det behöver inte vara någonting negativt. De kanske ser CS ur ett helt annat perspektiv och det tycker jag att man ska främja i stället för att skjuta ifrån sig, säger han.

Trots stora framsteg för kvinnor inom esporten de senaste åren så är det fortfarande stora skillnader könen emellan.

LÄS MER: Man sålde fusk till CS:GO – riskerar 15 års fängelse

– Visst kvinnor ni är väldigt långt bak. Men det är inte för att ni är mycket sämre. Det är för att det är många fler män som började i en tidigare ålder, säger han.

Samtidigt ser han fram emot än mer förändring i scenen och till en framtid när kvinnor och män pangar hs sida vid sida.

– Den dagen ett CS-lag med en kvinna i sin spelarfemma vinner en major, det kommer att revolutionera allt, säger Yacine ”yzn” Laghmari.

Här nedan kan du se hela avsnittet med Yacine ”yzn” Laghmari:

LÄS MER: Dota 2-stjärnans babylycka – blev pappa för första gången

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset