Jag tror starkt på att NiP kommer vara ett av lagen som utmanar, de har unga och hungriga spelare i sitt lag, skriver Zainab Turkie.
Jag tror starkt på att NiP kommer vara ett av lagen som utmanar, de har unga och hungriga spelare i sitt lag, skriver Zainab Turkie.

Den dag som Coldzera och hans SK-gäng börjar tappa fokus så kan de räkna med att motståndarna snabbt är där och vill sno förstaplatsen, skriver Metros krönikör Zainab "zAAz" Turkie

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det gick som vi hoppades i sommarens stora tävling för vår del, vi vann Dreamhack i Jönköping. Efter det vann också Ninjas in Pyjamas (NiP) sin Dreamhack, i Valencia. Det känns som att det pekar uppåt för svensk CS:GO i allmänhet.

Ibland är det intressant att kolla på världsrankingen. I den senaste listan för Counter strike: Global offensive är de bästa lagen från Brasilien, Danmark och Kazakhstan. För andra spel dominerar länder som Sydkorea och Kina. Sverige då? Är inte vi en stormakt i e-sport? Oroa er inte. Även om vi inte är lika dominanta som förr så är den svenska scenen stabil. Och jag vet att det finns många spelare som snart kan se till att placera svenska lag allra högst upp igen.

LÄS MER: zAAz: Att spela med ett helsvenskt lag inför hemmapublik är en dröm

Åren 2012-2013 var speciellt starka svenska år. NiP var bäst i världen (de är fortfarande det bäst rankade svenska laget, på plats sex*). Ett annat lag som gjorde succé tidigt var Fnatic (nu rankade tia*). Men självklart går det här med framgångar i vågor, i e-sport som allt annat. Så bra som det gick för NiP och Fnatic i början av CS:GO-eran kunde det inte fortsätta i all evighet. Är du på topp får du räkna med att motståndarna studerar dig in i minsta detalj för att hitta en svag punkt.

Jag är säker på att alla konkurrenter nu håller noga koll på de brasilianska killarna i SK Gaming och danskarna i Astralis. De lagen är ledande i världen just nu. De nådde sin position genom mycket träning förstås – men också för att de lagt ner tid på att studera andra skickliga lag.

LÄS MER: Erik Glanell: Nu måste väl ändå någon svensk lyckas igen?

Elitlag i e-sport ägnar en enorm tid åt taktiska analyser, och varje lag är utformat för att ha specialister i varje position. Det handlar alltså inte bara om att ”gå ut och köra”. Som i alla sporter gäller det att balansera ett säkert försvar med vass attack. Jag själv spelar ”rifler”, en offensiv roll.

Ja, även jag studerar gärna skickliga lag och spelare för att själv växa som spelare. Den grymmaste spelaren för tillfället är Coldzera i SK. Han är orädd, utan respekt och väldigt smart. Inte konstigt att all statistik visar att Coldzera är bäst. Jag älskar att titta på när de spelar och hur de tänker.

Men det var ju det jag sa om att ingen håller sig på topp för evigt. Den dag som Coldzera och hans SK-gäng börjar tappa fokus så kan de räkna med att motståndarna snabbt är där och vill sno förstaplatsen. Jag tror starkt på att NiP kommer vara ett av lagen som utmanar, de har unga och hungriga spelare i sitt lag. Att ett svenskt lag hittar till toppen igen, det är jag säker på.

* Baserat på rankningen på Gosugamer.net

LÄS MER: Fnatic förlorar Dennis och Olofmeister – dagar innan Dreamhack masters

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset