Den hotfulle mannen hotade att döda Zaccarias Göterheim Nilsson, 17. Sen slängde han ner hans rullstol på pendelspåret. Det är bara en av flera attacker från personer som kallar honom fuskare. – De säger att jag inte behöver rullstolen. 

Thérèse Göterheim

Zaccarias Göterheim Nilsson, 17, från Sigtuna har tröttnat på att bli ifrågasatt för att han behöver rullstol. Han har en nervsjukdom som gör att han ibland kan gå korta sträckor men ofta behöver rullstolen ändå för att ta sig fram. 

Det här har visat sig vara oerhört provocerande för vissa personer som menar att han tar onödig plats och missbrukar samhällsresurser. Den senaste månaden har han blivit utsatt för två attacker av okända män på pendeltåget.

– Den första gången så sitter jag och väntar på att tåget ska åka och då kommer det en man och skriker och förklarar hur arg han är på folk som inte använder rullstol på rätt sätt, berättar han för Metro. 

Den andra attacken hände i dag. När Zaccarias som vanligt har satt sig på tågsätet och ställt stolen bredvid kommer en man fram och skriker att han är en idiot och dum i huvudet. När Zaccarias blir arg och ifrågasätter mannen blir tonen ännu hårdare.

– Han säger att han och hans gäng ska döda mig.

Mannen går från att hotas och förlolämpa till rena handgripligheter. 

– Han tar min rullstol och kastar ner på rälsen. Jag sprang efter rullstolen och hämtade den. 15 sekunder senare kom det ett tåg, säger han till Metro.

17-åringen, som haft rullstol i ungefär tre år, blev arg och uppskakad av händelsen och skrev ett långt Facebookinlägg där han uttrycker sin ilska och frustration.

”Jag förstår mig inte på hur vissa inkompetenta personer tänker. Jag har nog aldrig varit så arg i hela mitt liv!”. 

Än så länge har han inte anmält händelsen med rullstolen till polisen, men han överväger att göra det när han väl har samlat sig.

– På senare tid har det blivit värre. Jag har ingen aning om varför, säger Zaccarias. 

Enligt Nils Duwähl, 2:e vice ordförande i Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, är det många som behöver rullstol ibland men kan klara sig utan andra stunder.

– Ibland funkar det och ibland inte. Det kan till exempel vara  en muskelsjukdom som går i skov. Att bli kallad för fuskare gör inte saken bättre. 

Under de senaste åren har flera härvor där bedragare lyft miljoner av skattebetalarnas pengar som skulle gått till assistans för funktionshindrade. Enligt Göteborgsposten dubblades anmälningar för misstänkt assistansfusk mellan 2011 och 2013. Den största härvan var i Södertälje, där 34 personer dömdes för att ha förskingrat mångmiljonbelopp. 

Debatten om assistansfusk tror Nils Duwähl kan göra att människor tar ut sin ilska och frustration på enskilda funtionshindrade. 

Behöver man upplysa folk om att man kan sitta i rullstol utan att vara helt rörelsehindrad? 
– Varför ska man behöva förklara det? Det är ju ingen som ifrågasätter om du har med dig en fyraåring som blir trött och behöver en vagn ibland. Det är bra att folk bryr sig men i stället för att anklaga så kan de fråga.

LÄS MER: Kim, 16, blev bestulen på sin rullstol: ”Vem tar någons ben”

Ibland har människor tur att jag ändå har en ''bra'' dag trots de faktum att jag har rullstol.För en månad sen kom en...

Posted by Zaccarias Göterheim Nilsson on den 19 maj 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset