Zacke är tillbaka med albumet "Fattigkussen". Musikaliskt är skivan ett steg i en mer minimalistisk riktning. "Det svåraste är ju att skriva de enkla, bra sakerna. Det är mycket lättare att bara fylla på och måla igen alla luckor", säger han. Pressbild.
Zacke är tillbaka med albumet "Fattigkussen". Musikaliskt är skivan ett steg i en mer minimalistisk riktning. "Det svåraste är ju att skriva de enkla, bra sakerna. Det är mycket lättare att bara fylla på och måla igen alla luckor", säger han. Pressbild.

Zacke vill berätta historier som inte brukar berättas. Nu släpper den norrbottniske rapparen sitt nya album "Fattigkussen". – Jag har lagt ner extra mycket själ och hjärta i det här, säger han.

När Zakarias "Zacke" Lekberg satte sig ned för att skriva sitt tredje album kom han ganska snabbt underfund med vad han inte ville att det skulle handla om.

– Min förra skiva, "Renhjärtat", var ju väldigt självbiografisk och på något sätt som en norrbottnisk kampskiva. Jag tyckte att det fattades då, 2013, säger han.

Schablonbilder

Sedan dess har det dock kommit en våg av norrländsk hiphop – som inte sällan spelar på schablonbilder om Norrland och människorna som bor där. Schablonbilder som Zacke delvis kan tycka att han själv har varit medskyldig till att bekräfta genom estetiken som präglade "Renhjärtat".

– Så nu var jag jävligt osugen på att spela på något slags Norrland som finns i huvudet på dem som inte orkar bry sig så mycket, karikatyrbilden av jägarna och skogsmullarna, säger han.

– Min nya skiva handlar om det som inte porträtteras lika mycket. Om folk tänker på Norrbotten så tänker de på slädar och skog men jag snackar mer om människorna. Folk bor ju i hyresrätter, jobbar, kämpar på och hamnar i knas.

"Förtjänar historier"

Tanken är att berätta om "vanliga" människors liv – inte om någon privilegierad övre medelklass och inte heller om kriminella personer som lever på samhällets skuggsida.

– Där tyckte jag att det fanns en lucka. Jag vet inte om folk tycker att det är osexigt att beskriva den gruppen människor eller vad det beror på. Jag har i alla fall försökt göra det för jag tycker att de förtjänar lite fler historier, säger Zacke.

Albumet, som släpptes i dagarna, har han valt att döpta till "Fattigkussen" – en variant av uttrycket "fattiga kusinen från landet".

– Jag har gjort min egen "twist" på det och byggt en karaktär kring det som jag kallar "fattigkussen", som jag använder mig av för att berätta historier om folk som jag har levt med. Det blir en större historia som går över hela albumet, säger Zacke.

Konceptalbum

"Fattigkussen" blir därmed ett slags konceptskiva. Inom kort kommer det också en kortfilm som är baserad på albumets texter.

Det viktigaste är dock musiken och låtarna.

– Jag är inte jätteförtjust i att man ska hålla på och försöka vara svår bara för sakens skull. Jag vill göra bra musik som man bara kan lyssna på och om man har ett intresse av det så kan man gräva mer, det finns lager på den här skivan. Det är najs att ha en röd tråd, men man behöver inte sitta med anteckningsblock och Excel-ark för att kunna lyssna på musiken, säger Zacke.

Johan Hannu
"Fattigkussen" ska också bli kortfilm, inspirerad av skivan. "Det är roligt att prova på nya saker, det blir som en motreaktion mot mig själv och andra", säger Zacke. Pressbild.
Johan Hannu
"Min skiva handlar om det som inte porträtteras lika mycket", säger Zacke om "Fattigkussen". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset