Tre Kronors Patrik Zackrisson i torsdagens match mot Tjeckien.
Tre Kronors Patrik Zackrisson i torsdagens match mot Tjeckien.

Han har till och från varit petad i sitt klubblag Lugano under hösten – men landslagscentern Patrik Zackrisson, 29, har inga planer på att flytta hem till SHL den här säsongen.– Jag vill inte spela i SHL just nu. Man kan inte ge upp så lätt, säger han.

Förra säsongen öste han in poäng i Skellefteå och var en av SHL:s allra bästa spelare.

Zackrisson gjorde 48 poäng (15+33) på 52 matcher, blev trea i SHL:s poängliga, och var en av anledningarna till att Skellefteå tog sig till sin sjätte raka SM-final.

Att han haft en tung höst har blivit uppmärksammat hemma – och inte minst i Västerbotten där Skellefteå haft en jobbig start.

Petad i fyra matcher

Men de som hoppats på att Zackrisson skulle återvända till SHL kan glömma det.

– Jag vill vara där jag är. Det är klart att jag vill spela mer än vad jag gör och känna trygghet och leverera. Det tänker jag jobba för att göra, det är mitt huvudmål, säger Zackrisson som gjort sju poäng (3+4) på 15 matcher och varit petad fyra gånger.

Problemet är att det bara är tillåtet att spela med fyra utlänningar per match i schweiziska ligan – och Lugano har sex utlänningar. Fyra svenskar – förutom Zackrisson också landslagskompisen Linus Klasen, Daniel Sondell och Tony Mårtensson – och två kanadensare.

"Frustrerande"

På matchdagen får utlänningarna besked vilka som ska spela.

– Det blir frustrerande, det blir en osäkerhet och lite jobbigt. Man är inte van vid den situationen. Man vet inte om man får spela nästa match om man gör ett felpass. Vi har en kanadensare som tränare och för dem är det inga konstigheter. Vi svenskar är vana vid lite mer trygghet.

Zackrisson gjorde mål i 3–6-förlusten mot Tjeckien och hans enhet med Alexander Bergström och Richard Gynge var en av få ljusglimtar i det svenska laget som blev fullkomligt utspelat.

När Zackrisson och Linus Klasen kom till landslagssamlingen i Tjeckien i onsdags, de hade CHL-match i tisdags, hade deras utrustning kommit på avvägar. Så fredagskvällens träning i Helsingfors blev den första för Tre Kronor med hela laget samlat.

Men inte ens nu var det problemfritt. Landslaget blev 2,5 timme försenat från Tjeckien, missade sin ordinarie träningstid men fick – som tur var – en ny.

– Vi strukturerade upp försvarsspelet lite så klart, sedan fick vi gnugga special teams (numerärt över- och underläge), vi hade en bra genomgång innan, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg, nöjd över att landslaget till slut fick träna tillsammans.

På lördagen väntar ett ungt Ryssland som krossade Finland med 5–1 i torsdags.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset