En Zara-butik i Turkiet.
En Zara-butik i Turkiet.

Kunder till klädkedjan Zara har hittat ovanliga meddelanden i sina kläder från arbetare som hävdar att de inte har fått betalt för att tillverka varorna, skriver The Independent.

Zara är en av världens mest framgångsrika klädkedjor. Forbes skriver att företaget är värt uppskattningsvis 11,3 miljarder dollar och den spanska kedjan har fler än 2 200 butiker världen över.

Enligt butikens kunder i Istanbul, Turkiet, har rop på hjälp från turkiska arbetare hittats i form av handskrivna lappar i klädernas fickor. På lapparna ber man kunderna att backa upp deras kampanj för bättre arbetsvillkor och att pressa Zara att betala löner som arbetarna menar att Zara är skyldig dem.

LÄS MER: ”De ler för lite – får sparken av Zara”

Enligt meddelandena var arbetarna anställda av tredjepartstillverkaren Bravo Tekstil, som stängde ner över natt och var skyldig arbetarna flera månaders lön.

”Jag tillverkade den här varan du ska köpa, men jag fick inte betalt för det”, ska det ha stått på lapparna.

Det här är inte första gången som Zara är i hetluften.

Kedjan har tidigare anklagats för att orsaka miljöskador, plagiera plagg från unga designers och ignorerat dåliga fabriksförhållanden.

En talesperson från klädjätten Inditex, som Zara är en del av, säger Independent att de jobbar med ett förslag för att skapa en fond för de berörda arbetarna efter Bravo Tekstils ägarens ”bedrägliga försvinnande”.

– Denna fond skulle täcka obetalda löner, uppsägningar, oanvända semesterdagar och avgångsvederlag för arbetstagare som anställdes när fabriken plötsligt lades ner i juli 2016. Vi är fast beslutna att hitta en snabb lösning för alla som påverkas, säger talespersonen.

LÄS MER: ”Inditex klarar förväntningarna”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kläder