En barntröja som för tankarna till andra världskrigets koncentrationsläger har väckt en kritikstorm mot klädföretaget Zara. 

Tröjan, som marknadsförs mot spädbarn och barn upp till tre år, är svart-vit-randig och pryds av en stor gul stjärna över bröstet. Tanken är, enligt Zara, att stjärnan ska vara en sheriffstjärna, men på nätet rasar kritiker mot att tröjan ser ut som en fångdräkt från förintelsens koncentrationsläger.

– Man blir ju förkrossad av historielösheten och okänsligheten, säger författaren Henrik Arnstad, som skrivit mycket om fascismen. 

– Man blir dyster. Här leder man en kommitté som försöker informera om den här frågan, så vet man inte ens så här mycket, kommenterar Willy Silberstein, från Svenska kommittén mot antisemitism.

Metro har utan framgång sökt ansvariga på Zara för en kommentar, men under förmiddagen skrev representanter på Twitter att tröjan plockats bort ur sortimentet: 

”Vi ber om ursäkt. Den var inspirerad av sheriffstjärnor från klassiska västern-filmer och finns inte längre i butiker.”

Zara är ett spanskt företag, men barntröjan har sålts i flera länder. Inklusive Israel. Tröjan finns också till salu i svenska butiker för 149 kronor.

– Man tänker inte sheriff. Man tänker direkt Förintelsen. Man ser bilder från koncentrationsläger framför sig, framför allt när det handlöar om barn. Det är osmakligt, fullständigt vidrigt, säger Henrik Arnstad.

Upprörda kunder har vänt sig till klädföretagets kanaler i sociala medier. Både Facebook-sidan och Twitterkontot svämmar över av kommentarer och flera frågar sig hur tröjan ens kunnat hamna i handeln. 

– Jag förstår att det här säkert kan gå fort, och att man bara tagit en befintlig randig tröja och satt på en stjärna. Men att missa detta, framför allt i Spanien som har starka historiska erfarenheter av fascism – det håller inte. Någon grundkunskap måste man ha, säger Henrik Arnstad. 

Det här är inte första gången som klädföretaget hamnar i blåsväder. 2007 sålde Zara en handväska designad med en hakkors – något som då förklarades med att den kom från en extern leverantör. Väskan plockades bort ur sortimentet efter att kunder klagat. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset