Amerikansk kulturskribent fick idén om en bok av sin son

OMSTRIDD. Zlatan Ibrahimovic väcker många associationer – fotbollsgeni, kaxig förortskille och pappa till en liten son.
Nu kommer en av Sveriges mest uppmärksammade idrottare ut i en biografi med namnet ”Zlatan – en svensk saga”.
Den amerikanske journalisten David Bartal fastnade helt för Italien-proffset.
– Jag har skrivit om många kändisar, men ingen som Zlatan. Han kan överraska med sina makalösa prestationer på fotbollsplanen och göra cyniska idrottsjournalister överlyckliga med verbala kvickheter. Men alltid på hans villkor. Ingen talar om vad Zlatan ska göra, säger Bartal.

I boken dyker det upp många personer från Ibrahimovics uppväxt i Malmö, som tränare, klasskompisar, grannar och en skolfröken. Den behandlar förstås också fram- och motgångar på planen, skandalerna på nattklubbar och problemen som uppstår när man är tvungen att leva i ljuset av medias starka strålkastare.
•• Varför väljer en amerikansk kulturskribent att skriva om en svensk fotbollshjälte?

– Idén kom från min son, som är en enorm beundrare av Ibrahimovic. Jag blev nyfiken när jag förstod hur populär och kontroversiell han är. Antingen försvarar man honom till 100 procent eller så ses han som en överskattad diva.
•• I boken beskriver du Zlatans närmast hatiska förhållande till media. Tycker du att han har behandlats fel?
– Jag tycker att bilden av Zlatan som ”invandrarkillen från Rosengård” är nästan löjlig. Hans ursprung förklarar inte den speciella talang, disciplin och målmedvetenhet som gjorde honom till stjärna.
•• Du tar också upp situationen när Zlatan ”stal” en straff i en landskamp.
– Journalisterna gick helt klart över gränsen efter den händelsen. Zlatan beskrevs nästan som han vore mördare för att han bröt en social kod. Och när han backade ur en landskamp på grund av skada beskylldes han för att vara landsförrädare. Det hade aldrig hänt en vanlig spelare med svenskt namn.
•• Hur kommer det sig att Zlatan sedan över tre år bojkottar den största kvällstidningen?
– Han har nog blivit bränd av journalister som varit taskiga mot honom. Men till saken hör att Ibrahimovic kan vara svår, och har ett hett temperament. Han skällde ut mig i telefon
i cirka 10 minuter för att jag försökte snacka med hans familj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset