Pep Guardiola och Zlatan Ibrahimovic under tiden i Barcelona 2009–10. Arkivbild.
Pep Guardiola och Zlatan Ibrahimovic under tiden i Barcelona 2009–10. Arkivbild.

Ett derby i Manchester betyder mycket av många orsaker.Inte minst för den ende svensken på plan.I lördagens möte på Old Trafford ställs Zlatan Ibrahimovic mot sin förre tränare Pep Guardiola.

Sommaren 2009 värvade Barcelona den svenske forwardsstjärnan från Inter. Han fick tröja nummer 9.

Men den bar Zlatan Ibrahimovic bara i en säsong.

I augusti 2010 skrev han på för Milan. Anledningen till flytten tillbaka till Italien var bråket med Barcelonas dåvarande tränare Pep Guardiola.

De kom inte överens, gillade inte varandra. Det slutade, enligt svensken, med att Ibrahimovic blev utfryst av den spanske coachen.

Senare samma år gick Ibrahimovic hårt åt Guardiola vid en landslagssamling:

– Problemet var en person. Det är en fantastisk klubb och stämningen var underbar på och utanför planen. En stor tränare löser sina problem. En liten tränare springer från sina problem.

"Var helt galen"

Under 2011 berättade den nu 34-årige anfallaren ytterligare detaljer i sin självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Han kallade Guardiola för en "ryggradslös fegis" och beskrev ett tillfälle när det kokade över:

"Jag skrek: 'Du har inga pungkulor', och säkert värre saker än det, och så lade jag till: 'Du bajsar på dig inför (José) Mourinho. Du kan dra åt helvete!' Jag var helt galen."

Ibrahimovic har flera gånger under sin långa karriär uppgett att han drivs av revanschbegär, av en önskan att slå tillbaka. Han fick chansen i Milan, men Guardiolas Barcelona vann två av tre matcher och spelade en oavgjord i Champions League-mötena som Zlatan medverkade i säsongen 2011–12.

Enda han saknat

Klockan 13.30 på lördagen möts duon igen. På Old Trafford – svenskens nya hemmaplan.

Vid sidan av den gröna gräsmattan kommer Manchester Citys nye tränare Pep Guardiola, som nedvärderande kallades "Filosofen" av Ibrahimovic, att ta plats.

– De stora matcherna triggar mig. Det är matcherna alla pratar om. Jag har spelat många derbyn. Jag har spelat El Clasico (Barcelona–Real Madrid), Inter–Milan-derbyt, Ajax–Feyenoord och PSG–Marseille. Jag har spelat i alla. Det enda jag har saknat är det här. Jag är väl förberedd, har bra självförtroende och är fokuserad, säger Ibrahimovic till Manchester Uniteds klubb-tv.

Mötet får extra krydda av att Guardiola och Manchester Uniteds nye boss Mourinho inte direkt är bästa vänner.

– Mourinho är rak. Om man inte är bra nog får man veta att man inte är det. Han går inte bakom ryggen på en. Jag föredrar det framför att ha en tränare som inte säger något. Då kan situationen vara halvdan men man tror att allt är bra eftersom man inte hör något annat, säger Ibrahimovic i en intervju med BBC.

Att båda lagen har inlett säsongen i Premier League med nio poäng på tre matcher spetsar till mötet ytterligare. Och Uniteds svensk har imponerat med bland annat tre ligamål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset