Zlatan Ibrahimovic efter kvällens gala.
Zlatan Ibrahimovic efter kvällens gala.

Zlatan Ibrahimovics uppmaning till de maskerade rötägg som invaderade Olympia efter kvaldramat i söndags:– De ska inte ens vara på en arena. De kan göra upp mot varandra i en oktagon, en mot en, säger han.

Världsstjärnan berättade på presskonferensen efter Fotbollsgalan att han varit i kontakt med Henrik Larsson efter skandalen i Helsingborgs ödesmatch mot Halmstad.

– Jag har snackat med honom och min första fråga är: Var är säkerheten? Det ska inte få hända, det som händer. Framför allt i Sverige. Det ska inte få hända på den nivån. Varför utsätta människor på planen som gör sitt jobb, att behöva gå igenom det?

– Fotboll är något man spelar. Vem du än är, är du välkommen. Fotbollen för samman människor. De människor som var på planen och höll på ska inte ens vara på en arena. Om de vill kan de gå in i en oktagon och göra upp där, en mot en. Inga problem.

Lider med Larsson

Henrik Larsson var den unge Zlatan Ibrahimovics förebild, en av få svenska spelare han genom karriären känt en uppriktig respekt för.

Nu lider han med vännen.

– Efter ett hårt jobb under säsongen åker han ned. Det finns ingen glädje i det. Han vill vinna som alla andra som är professionella på den nivån. Men jag känner Henke. Han har gott om självförtroende och han ger aldrig upp. Han kommer att köra på tills han lyckas.

– Och han har mig bakom sig, så han behöver inte oroa sig.

MFF på rätt väg

Ibrahimovic är också förvånad över att hans gamla klubb Malmö FF valde att sparka sin guldtränare Allan Kuhn, men han tycker trots det att klubben gör rätt som siktar på att växa internationellt.

– Man ska inte kolla lokalt. Man ska sikta högre, drömma högt, precis som jag gjort. Jag tycker de är på rätt spår.

EM-sortin mot Belgien avslutade landslagskarriären, men Ibrahimovic följer landslaget noga.

– Egentligen har jag kollat varje match, det var någon halvlek jag missade. Första samlingen kändes konstigt. Jag satt hemma, fick tre fyra dagar ledigt. Det hände inte mycket och jag såg de andra springa runt, kämpa och spela matcher och jag såg mig själv göra det.

– Men jag är inte där. Det är inget jag ångrar. Gjort är gjort.

– Det nya landslaget är i en annan sits, det har ingen press inifrån, inte utifrån, ingen som förväntar sig något. Det är ett helt nytt lag, alla kommer in på lika villkor. Alla får chansen att visa vad de går för. Jag ser det positivt för fler spelare vågar ta för sig mer. Innan hade vi etablerade spelare. Vi skulle vinna EM och VM, det var självklart att vi skulle nå mästerskapen.

– Janne (Andersson) har gjort det bra. Byggt upp något på kort tid, men det är bara början. Vi får ge det tid innan vi gör en riktig bedömning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset