Djurskötaren hittades död, ensam i varghägnet på Kolmårdens djurpark i juni 2012. Nu har rättegången i Norrköpings tingsrätt avslutats.
Djurskötaren hittades död, ensam i varghägnet på Kolmårdens djurpark i juni 2012. Nu har rättegången i Norrköpings tingsrätt avslutats.

– Jag vill inte framstå som något offer, det är inte mig det är synd om.Så säger zoologen Mats Höggren, som åtalats för att ha vållat en djurskötares död på Kolmårdens djurpark för fyra år sedan.Nu har den långa rättegången i det ovanliga fallet avslutats.

Strax efter klockan tio på fredagen öppnades dörrarna till sal ett i Norrköpings tingsrätt. Där inleddes den sista dagen i den utdragna rättegång som ska avgöra om Kolmårdens djurpark och den tidigare zoologiske chefen Mats Höggren har ansvar för att en djurvårdare dödades av vargar.

Utredningen och den följande rättegången har pågått i mer än fyra år.

– Det innebär att man aldrig kommer till något avslut. Vi som var mitt i chocken – i tragedin, i krishantering, media, arbetsmiljöverk, i polisutredningen – för oss har det varit en kontinuerlig process fram till nu, säger Mats Höggren, och tillägger:

– Och det är klart att det är en destruktiv process för alla, för vi kommer ju aldrig att glömma den här tragedin. Samtidigt har var och en rätt att gå vidare.

Inget avslut

När TT talar med honom håller han en dämpad ton. Han framhåller flera gånger att det inte är synd om honom, utan om den dödade djurvårdarens familj.

– Jag inser ju att för hennes nära och kära blir det aldrig något avslut.

Han är åtalad för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Straffskalan för grovt vållande till annans död rymmer fängelse i lägst ett år, högst sex.

Åklagaren Jan Olof Andersson har yrkat på villkorlig dom, om tingsrätten skulle döma Höggren till ett års fängelse eller mindre. Blir straffet längre väntar troligen fängelse.

– Jag känner mig säker på att det blir ett fällande. Jag kan inte tänka mig att rätten kan resonera på något annat sätt, säger Jan Olof Andersson när han hört försvarets pläderingar.

Tror på friande

Mats Höggren själv är inte orolig för en fällande dom.

– Jag uppfattar att det inte finns någon reell sannolikhet för det.

Hans advokat Johan Eriksson tog under sitt anförande upp den fråga som han anser är central för försvaret. Han hävdar att Mats Höggren inte kunde ha förutsett att vargarna skulle anfalla.

Zoologen säger att varken han eller någon annan trodde att en dödlig attack var möjlig.

– Nej, och jag tycker att många av de tillbud som åklagaren har tagit upp, där var det ingen som egentligen tyckte att det var vargarnas fel, det var aggressivt vargbeteende, säger han.

Åklagaren har även yrkat på att djurparken ska betala en företagsbot på fyra miljoner kronor. Parkens advokat Thomas Olsson gick hårt åt de expertvittnen som åklagarsidan kallat, men det var inget som förvånade åklagaren:

– Det vore nästan konstigt om han inte gjorde det, det är hans jobb, säger han.

Dom väntas den 21 december.

– Jag kan säga att om rätten friar så kommer jag att vilja få ärendet prövat i högre instans, säger åklagaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset