ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Den grekiska tragedins senaste offer"

metro · 8 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har det hänt igen. Grekland sörjer sin förlorade, femtonårige son som föll offer för polisens dödliga skott. En pojke blott beväpnad med drömmar dödades i hjärtat av Aten.Alexandros var en överklasspojke från de finare förorterna. Ett skilsmässobarn, som journalisterna poängterar, som levde med sin mor, sin lillasyster och sin mormor i ett hus med pool. En flitig elev som gick i Atens bästa privatskola. På lördagskvällen fikade han med sina kompisar i Exarhia som är ett känt anarkistfäste. Efter en hetsig dialog mellan två poliser och pojkarna lyfter den 37-årige polisen och trebarnspappan sitt tjänstevapen och skjuter Alexandros i bröstet. Så lämnade femtonåringen sitt sista andetag på den kalla asfalten. Nyheten nådde landet och utlandet i raketfart via internet och en film på Youtube där ett vittne lyckats fånga de dödliga skotten. På Facebook startades direkt ett upprop till minne av Alexandros Grigoropoulos.

”Det skulle kunna varit min pojke. Han var som alla andra tonåringar som hänger på Starbucks och Fridays. Men han råkade vara i fel område vid fel tidpunkt. Han blev offret för en pågående vendetta mellan poliser och anarkister i Exarhia-området” säger en bedrövad riksdagsledamot från regeringspartiet.Har man bott i Aten har man vant sig vid uppror och upplopp, demonstrationer, strejker och kravaller. När Condoleeza Rice skulle besöka Aten under pågående Irakkrig fick hon ställa in besöket för att amerikanska flaggor brändes på hustaken och människor mobiliserades i massiva protestdemonstrationer. Grekerna har nära revolten. Med en historia av inbördeskrig, ockupationer och militärdiktaturer väcks den vilande vreden snabbt.

Ungdomar har ockuperat spårvagnsstationer, advokatsamfundets kontor, universitetet, tekniska högskolan. Hundratusentals elever och studenter har intagit torg och gator för att manifestera sin avsky, uttrycka sin sorg och protestera mot polisvåldet.  I demokratins vagga tar ingen demokratin för given. Statsmakten står på de anklagades bänk med sina tjänstevapen. Demokratin är sårad och plåster på såren räcker inte denna gång. Det har hänt förr. Den 17 november 1985, i samma område, dödades sextonårige Mihalis Kaltezas av en 27-årig polisman.

Tidningen Eleutherotypia publicerar idag en lång lista på de senaste årens oskyldiga offer för det brutala polisvåldet. Rambopoliser med rätt att döda. Oftast har deras offer varit unga pojkar men eller rättslösa invandrare. Anarki är också ett grekiskt ord.  Det är tillståndet som närmast beskriver det som pågår i mitt vackra hemland just nu. Småföretagare sörjer sina sönderbrända affärer och ser den efterlängtade julhandeln gå upp i rök. Regeringen med utbildningsdepartementet i spetsen har utlyst landsorg som innebär att alla skolor och universitet är stängda idag. Det räcker inte. I ett EU-land där glappet mellan makten och de maktlösa har ökat, där arbetslösheten galopperar, där de politiska skandalerna avlöser varandra och där korruptionen genomsyrar det politiska systemet är misstron och missnöjet bland de unga en tickande bomb. När den briserar kan det få konsekvenser i hela Europa.

+ Blooms café på Hornsgatan för sin barnvänliga, trevliga personal och mosade bananer.– Rambopoliser i hela världen förena er och byt jobb. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro